Кречет

| 20 Авг 2010

 Кречет (у Середній Азії називають «шумкар», «сункар») – самий великий із соколів: розмах його крил 110 – 125 див, вага 1000 – 2100 р. Фарбування варіює: північні кречеты білі з бурими або бурувато-сірими пестринами, іноді майже чисто білі або сірі зі смугастим малюнком на спині, білі з темними плямами й смугами на черевці. Молоді північні […]

Гусаки

| 20 Авг 2010

Лебедь-кликун – білосніжний птах, розмах крил до 2,  5 м, довжина тіла близько 1,  5 м. Вага дорослого птаха досягає 10 кг. Вона має звучний трубний голос (звідси і її назва – кликун). На початку минулого сторіччя кликуны були численні й звичайні, тепер же число їх сильно скоротилося, збереглися вони переважно в малонаселених районах лісової […]

Лебедькликун

| 20 Авг 2010

Спеціального полювання на цих птахів не^ існує й добувають їх час від часу, полюючи по іншій водоплавній дичині. У зв’язку з різким скороченням чисельності лебедів полювання на них тепер обмежена, а в багатьох районах і зовсім заборонена. Корисна рада Для підфарбування гумових опудал застосовують олійні фарби, розведені клеєм Б-70 або гумовим клеєм «Калоша», які по

Хижі птахи

| 20 Авг 2010

На території Росії денні хижі птахи й сови представлені 65 видами. Для мисливця найбільший інтерес представляють тих з них, які прямо або побічно впливають на стан мисливської фауни, приносять користь або шкоду сільському господарству. В умовах нашої країни, де природні комплекси різні, провести чітку грань, між шкідливими й корисними хижаками надзвичайно важко, тому що абсолютно […]

Тундрова куріпка

| 20 Авг 2010

Тундрова куріпка (мал. 111) зустрічається в бідною рослинністю кам’янистої й гірської.тундрі. Веде осілий спосіб життя, узимку іноді кочує. Вона небагато менше білої куріпки, дзьоб її тонше, ноги опушені слабкіше, зимове вбрання характерне чорною смужкою між дзьобом й очами. У квітні починаються шлюбні польоти самців і розбивка птахів на пари. У червні й навіть початку липня […]

Полювання з ловчими птахами

| 20 Авг 2010

Термін служби ловчих птахів залежить головним чином від досвіду мисливця й догляду за птахом. Соколи й тетеревятники служать 3 – 4 роки, а в гарних руках – і до 10 років. Беркути працюють у середньому 5 – 6, а при гарному догляді за ними – 10, 15 років і більше. Чимало ловчих птахів на полюванні […]

Дикі північні олені

| 20 Авг 2010

Дикі північні олені водяться на окремих ділянках тундри й тайги від Кольського півострова до Далекого Сходу, включаючи Камчатку й острів Сахалін. Чисельність їх приблизно складає 500 тис. Олені, що мешкають у тундрі, здійснюють сезонні кочівлі, йдучи на зиму в лісотундру й тайгу, де сніг не таке густе й легше добувати ягель. У тайгових районах смороду […]

Рись

| 20 Авг 2010

Рись – висока на ногах, з коротким, як би обрубаним хвостом (мал. 88). Довжина її 85 – 105 див, хвоста – 13 – 19 див. Забарвлення волосяного покриву варіює від димчасто-білястою до іржаво-коричневого. Темні плями або короткі смуги розкидані по всьому тілу, хоча годиною і ледь помітні. Вуха закінчуються пензликом чорного волосся. Широко поширена в […]

Дика європейська кішка

| 20 Авг 2010

Дика кішка європейська трохи крупніше домашньої: довжина її тіла 58 – 75 див, хвоста – 30 – 34 див. Забарвлення волосяного покриву іржаво-сіре, тьмяна, з жовтуватим нальотом на спині, впоперек тіла йдуть 8 – 12 темних смуг, на верхній частині голови і шиї – 4 поздовжні смуги; одна або дві такі смуги тягнуться по хребті […]