Полювання на глухарей

| 20 Авг 2010

Весняне полювання на токовищах вимагають великої вправності й знання звичок птахів. Глухарi токуют звичайно на окраїнах мохових боліт серед высокоствольного лісу, по болотистих низинах, на гривах і схилах увалів. Як правило, токовища розташовані вдалині від людського житла й відвідуються глухарями рік у рік. Токовища починаються рано: у середній смузі – наприкінці березня, у північних област

Гусаки

| 20 Авг 2010

Лебедь-кликун – білосніжний птах, розмах крил до 2,  5 м, довжина тіла близько 1,  5 м. Вага дорослого птаха досягає 10 кг. Вона має звучний трубний голос (звідси і її назва – кликун). На початку минулого сторіччя кликуны були численні й звичайні, тепер же число їх сильно скоротилося, збереглися вони переважно в малонаселених районах лісової […]

Борова дичина

| 20 Авг 2010

До розряду борової дичини мисливці звичайно відносять глухаря, рябчика, тетерева, білу й тундрову куріпок, іноді вальдшнепа (табл. IV). Глухарь звичайний – типово тайговий птах. Веде осілий спосіб життя, лише зрідка, нерегулярно й недалеко откочевывает в осінньо-зимовий період. Розповсюджений у лісовому поясі Європи, Західного й середнього Сибіру (до Байкалу). Токовать починає ще до

Промисел борової дичини

| 20 Авг 2010

У нашій країні живуть гусаки дванадцяти видів, але тут розповідається про шість видів гусаків, які мають найбільше економічне значення в мисливському господарстві і є доступними, а часом і масовими трофеями мисливців-аматорів і мисливців-промисловиків. Сірий гусак гніздиться на Кольськім півострові, у районах між верхів’ями Волги й Північної Двіни, у верхів’ях Ками, у Західному Сибірі, Ка

Морянка

| 20 Авг 2010

Ареал її круглополярный. Зимують ці птахи на Балтійськом море, у берегів Кольського півострова, у Данії, Бельгії, Північній Франції, у Беринговім морі. Гніздяться на озерах тундри. Полова зрілість наступає на другому році життя. Морянка має велике значення в промислі через її численність і смачне м’ясо. Гоголь звичайний гніздиться в лісовій зоні нашої країни. Зимує на морських […]

Утки

| 20 Авг 2010

Річкові качки, як правило, рибою не харчуються. Господарське значення їх дуже велико. Через легкість добування, численності й смачного м’яса вони є найважливішим об’єктом спортивного полювання. Морські качки. Червононосий нирок гніздиться в середній смузі лісової зони, лісостепу й у північних районах Середньої Азії; на сході розповсюджений до Забайкалья. Зустрічається на Камчатці. У СРСР

Розміщення й огляд самоловів

| 20 Авг 2010

Найважливіша умова успішного добування борової дичини – удале розташування самоловів по круговому маршруті – путику. Ця мисливська стежка прокладається по долинах невеликих тайгових річок, по краях боліт, схилам увалів, просікам й іншим місцям сезонного скупчення борової дичини. Середня кількість самоловів, доступному одному мисливцеві, 400 – 500 штук при довжині путика 20 – 25 км. Підгот