Свіязь

| 20 Авг 2010

Ареал цієї качки – північ і схід Європи й північ Азії. Зимують свіязі на узбережжя Середземного моря, в Африці, Пакистані, Сирії, Індії і Японії, у СРСР – у південно-східному Закавказзі, Туркменії, на Каспієві. У середній смузі весняний проліт – наприкінці квітня й початку травня. Північних границь свого ареалу свіязь досягає пізно – наприкінці травня. Осінній […]

Харчування крижня

| 20 Авг 2010

Харчування крижня змішане. Годуються ці качки частіше цього на мілководдя, опускають голову й купку у воду, але е поринають. Із дна скльовують безхребетних, стебла одных рослин. Під час осінніх перельотів крякъы хотпо відвідують прибрані поля й годуються на стернях, ища пташеняти складається переважно із ншвотных кормів. Вага дорослих крижнів досягає 1,  7 кг. Желтоносая крижень […]

Розміщення й огляд самоловів

| 20 Авг 2010

Найважливіша умова успішного добування борової дичини – удале розташування самоловів по круговому маршруті – путику. Ця мисливська стежка прокладається по долинах невеликих тайгових річок, по краях боліт, схилам увалів, просікам й іншим місцям сезонного скупчення борової дичини. Середня кількість самоловів, доступному одному мисливцеві, 400 – 500 штук при довжині путика 20 – 25 км. Підгот

Березень

| 20 Авг 2010

Посилена підживлення диких звірів і птахів (тієї ж, що і у лютому). Боротьба з хижаками. Проводять останні облави на вовків. До кінця місяця прибирають привади і принади з отрутами. Відстрілюють ворон і сорок. Уточнення по «кресленнях» та іншими ознаками ділянок глухаріних струмів. Очищають від снігу і поновлюють галечники. Заготівля льоду або снігу для льодовиків. Квітень. […]

Правила полювання

| 20 Авг 2010

У правилах полювання вказані рядка полювання, які встановлюються з урахуванням місцевих розумів, періоду розмноження, термінів линьки, чисельності тварин, значення звірів і птахів чи тихнув інших видів у господарстві області, краю, республіки. Обмеження весняного полювання Полювання по перу дозволена навесні тільки на Сампо НЕ яких птахів і притому лише протягом декількох днів. У багатьох респ

Морянка

| 20 Авг 2010

Ареал її круглополярный. Зимують ці птахи на Балтійськом море, у берегів Кольського півострова, у Данії, Бельгії, Північній Франції, у Беринговім морі. Гніздяться на озерах тундри. Полова зрілість наступає на другому році життя. Морянка має велике значення в промислі через її численність і смачне м’ясо. Гоголь звичайний гніздиться в лісовій зоні нашої країни. Зимує на морських […]

Савка

| 20 Авг 2010

 Савка (мал. 120) населяє ріки й озера Поволжя, Прикаспия, Уралу, Барабинського степу й т.д. Зимує в південно-східного узбережжя Каспійського моря. Посередині очеретів улаштовує плавучі гнізда. На воді сидить високо, але якщо буде потреба поринає так, що на поверхні стирчать тільки голова й хвіст. Савка добре поринає. Вона типова растительноядная утоку. Морських качок – чернетей і […]

Утка гага

| 20 Авг 2010

Гаги – животноядные качки; основною їжею їм служать молюски й рачки. Ці птахи добре плавають і пыряют. Літають вони майже над самими гребенями хвиль. Звичайна гага через коштовний пух має велике господарське значення. Крім звичайної гаги, у нашій країні живуть ще гаги трьох видів – гребенушка, очков і сибірська, пухнув яким збирається в менших кількостях […]

Білоокий нирок

| 20 Авг 2010

Білоокий нирок харчується переважно корінцями й листами водяних рослин. Він відпочиває вдень на відкритих плесах і годується вночі. Бэров нирок живе на півдні радянського Примор’я. По фарбуванню й розмірам подібний з білооким. Через несмачний (із сильним рибним присмаком) м’яса й невисокої чисельності цей нирок добувається мисливцями рідко, промислове значення його невелико. Хохлат

Широконоска

| 20 Авг 2010

Харчується широконоска в основному тваринними кормами – дрібні молюски, планктонні рачки, коловертки. Вона добуває їх, проціджуючи воду крізь численні щитки широкого дзьоба. Широконоска – невелика качка, вага селезнів не перевищує 0,  7 кг, звичайно ж 0,  5 кг і трохи більше. Шилохвость населяє північні й центральні райони європейської й азіатської частин нашої країни.