Харчування крижня

| 20 Авг 2010

Харчування крижня змішане. Годуються ці качки частіше цього на мілководдя, опускають голову й купку у воду, але е поринають. Із дна скльовують безхребетних, стебла одных рослин. Під час осінніх перельотів крякъы хотпо відвідують прибрані поля й годуються на стернях, ища пташеняти складається переважно із ншвотных кормів. Вага дорослих крижнів досягає 1,  7 кг. Желтоносая крижень […]

Дикуша або чорний рябчик

| 20 Авг 2010

Дикуша, або чорний рябчик, – родич нашого рябчика. Живе в Східному Сибірі – від Забайкалья до Сахаліну. Зустрічається в темнохвойній тайзі, ялинових і модринових лісах, де густі захаращені ділянки лісу чергуються з галявинками і ягідниками. Зимує там же, де й гніздиться. Узимку зрідка спускається з гір. Годується дикуша переважно рослинною їжею, почасти мурахами й іншими […]

Величину дулового стовбура

| 20 Авг 2010

Величину дулового звуження визначають за різницею діаметрів каналу стовбура в 220 мм від казенного обріза і у дуловою його частини. Наприклад, якщо діаметр каналу стовбура дорівнює 18, 5 мм, а діаметр дула 18 мм, те величина звуження буде 0, 5 мм. У радянських рушницях прийняті дулових звуження дані в таблиці 4. Під година рухові снаряда […]

Хохуль

| 20 Авг 2010

Хохуль – водний звірятко завдовжки 18 – 21 див; такої ж довжини його стиснутий з боків хвіст, вкритий великими роговими лусочками, між якими розташовані рідке волосся. Волосяний покрив густий, шовковистий і блискучий, буро-сірий на спині, сріблясто-білий на череві. Хохуля поширена в басейнах Уралу, Волги, Дону; акліматизована в басейні Дніпра та гирло річки Мети (озеро Ільмень). […]

Нутрия

| 20 Авг 2010

Нутрія по вигляду нагадує бобра, алі хвіст її конічної форми. Плавальної перетинкою з’єднані лише чотири пальці задніх ніг. Завезена з Південної Америки в Азербайджан, Вірменію, Грузію, Таджикистан, Туркменістан і Краснодарський край. Розводиться в клітинах і у напіввільних умовах у деяких південних і центральних областей країни. Оселяється в озерах, стариці, річках, болотах і опріснених мор

Ховрах

| 20 Авг 2010

У нашій країні мешкають ховрахи 9 видів: ховрах європейський, краплистий, малий, рудуватий, червонощокий, жовтий, реліктовий, довгохвостий і даурський (мал. 91). Це гризуни середнього (17 – 32 див) розміру, з плямистим, краплистий або струйчатим малюнком на спині (крім жовтого ховраха). Забарвлення сіро-жовта, буре або коричнювата різних відтінків. Знизу хвіст забарвлений в 2 – 3 кольори. Поши

Бабаки

| 20 Авг 2010

У нашій країні живуть бабаки 3 – 4 видів. Це великі гризуни, довжина тіла яких коливається від 40 до 70 див, а довжина хвоста – від 8 до 22 див. На передніх лабетах по 4 пальці. Забарвлення волосяного покриву від жовто-рудою до коричнево-чорнуватий з брижами, без плям і без смуг (мал. 90). У рівнинних степах […]

Гусьгумениик

| 20 Авг 2010

Гусь-г умениик – звичайний птах малонаселених тундр і глухих тайгових водойм. Гніздиться на півночі країни (на схід до Анадиру), зимує в Середній Азії, Китаєві, Японії. З першими таловинами й калюжами гуменники з’являються на місцях гнездовий. У липні, після появи гусенят, родини гуменников переселяються на вологі луги із чагарниковою рослинністю. гусаки, Що Линяють, скапливаются на водоймах,

Гусьпискулька

| 20 Авг 2010

Гусь-пискулька схожий на білолобого гусака, але менше по розмірах (вага не більше 2,  5 кг). Біле чоло пискульки відносно більше, голос тонше й вище, чому білолобого гусака. Гніздиться на півночі Європи й Азії, на схід до Анадиру. Зимує в Китаєві, Малій Азії, Японії, а в нашій країні (у невеликих кількостях) – у Криму, на Чорному […]

Хохлатая чернушка

| 20 Авг 2010

Хохлатая чернушка – животноядная утоку. Молюсків вона дістає з 3-метрової глибини. Істотну роль у її харчуванні грають личинки комах, почасти. риба. Морська чернушка гніздиться в тундрі й лiсотундрі. Залишаючи зимівлі, ці птахи летять великими зграями. Під час прольоту дотримуються морських узбереж і великих рік, що збігаються з напрямком їхнього прольоту. Ці зграї складаються із уже, […]