Кречет

Автор: , 20 Авг 2010

Кречет Кречет (у Середній Азії називають «шумкар», «сункар») – самий великий із соколів: розмах його крил 110 – 125 див, вага 1000 – 2100 р. Фарбування варіює: північні кречеты білі з бурими або бурувато-сірими пестринами, іноді майже чисто білі або сірі зі смугастим малюнком на спині, білі з темними плямами й смугами на черевці. Молоді північні кречеты сірувато^-бурі з білими пестринами. Кречеты, що гніздяться в невеликій кількості в горах Тянь-Шаню й Алтаю, дрібні, важать   усього   0,  9 – 1,  5 р.

Ніколи кречеты, особливо білі, уважалися самою дорогою ловчим птахом. Зараз із цим соколом іноді полюють у Киргизії й Південному Казахстані.

Кречет

Я с т р е б-т етеревятник важить 800 – 1500 м, розмах крил 100 – 130 див.

яструби, Що Гніздяться на півдні, дрібніше. Спина дорослих птахів буре або сиза, черевце біле з поперечними буруватими смужками. Встречающиеся на півночі й північному сході Сибіру білі й напівбілі яструби зрідка прикочевывают узимку в Середню Азію, де високо цінуються мисливцями й мають спеціальні назви: білі – «туйгзы», напівбілі – «тунджур».

Застосовуються для полювання в Середньоазіатських республіках і Закавказзі.