Чорна казарка

Автор: , 20 Авг 2010

Чорна казарка

Чорна казарка зустрічається по всьому узбережжю й островам північних морів. Зимує в Скандинавського півострова, берегів Британських островів. Це дрібний (гусак вага до 1,  7 кг) із чорними головою й шиєю, на якій помітна біла смужка, темною спиною й білим черевом. Плаває добре, але поринати не може. У польоті видає неголосне «троньк». Прилітає на місця гнездовий наприкінці травня. Кілька гнізд розташовується близько одне від іншого. Насиджує самка біля трьох тижнів. З гусенятами, що вилупилися, перебувають обидві птахи. Під час линяння казарки збираються на водоймах більшими зграями, самці відокремлюються від самок і виводків. Харчуються казарки молодими пагонами трав, водоростями, молюсками й ракоподібними.

Поряд із чорною казаркою в СРСР зустрічаються казарки двох інших видів: белощекая й канадська; чисельність їх у нашій країні невелика.

Чорна казарка

Лебеді (табл.

VII). Ці гордовиті птахи в нашій країні зустрічаються чотирьох видів: лебедь-кликун, лебідь-шипун, тундровий (малий і великий підвиди) і не має мисливського значення аляскский лебідь.