Гусьгуменник

Автор: , 20 Авг 2010

Гусь-гуменник

Гусь-гуменник – великий сірий птах, що відрізняється від інших гусаків кольоровою поперечною смужкою на дзьобі. Довжина тіла досягає 90 див, вага 3,  7 кг.

Крім гуменника й сірого гусака, у нашій країні зустрічаються ще подібні з ними розмірами гусаки чотирьох видів: б е л о ш е й, білий гусак, горныйгусь і с у х о н о з. Ареал їх невеликий, вони нечисленні й рідкі, тому промислового значення практично не мають.

Гусь-гуменник

Краснозобая казарка гніздиться в тундрі й лісотундрі північно-східної частини Сибіру. Зимує в Закавказзя, на узбережжя Каспію й в Ірані.

На початку червня казарки прилітають на місця гнездовий, селяться невеликими колоніями (по нескольку пара разом). Насиджує самка; ненадовго залишаючи гніздо, вона прикриває яйця пухом. З кінця липня кілька тижнів триває линяння. Наприкінці серпня починається відліт казарок на зимівлю.

Краснозобая казарка виділяється своїм фарбуванням (рудуватий зоб, білі мітки), голосом (різке «тчек-ої») і рухливістю на землі.