Промисел борової дичини

Автор: , 20 Авг 2010

Промисел борової дичини

У нашій країні живуть гусаки дванадцяти видів, але тут розповідається про шість видів гусаків, які мають найбільше економічне значення в мисливському господарстві і є доступними, а часом і масовими трофеями мисливців-аматорів і мисливців-промисловиків.

Сірий гусак гніздиться на Кольськім півострові, у районах між верхів’ями Волги й Північної Двіни, у верхів’ях Ками, у Західному Сибірі, Казахстані. Прилітає наприкінці березня – початку квітня. Летить наприкінці вересня зимувати на Британські острови, в Іран, Афганістан, Індію.

Гніздяться гусаки в недоступних місцях плавнів, річкових заплав і лиманів, поблизу від трав’янистих лугів. Гніздо влаштовують на сухій купині зі стебел рослин. Насиджує самка; самець звичайно перебуває поблизу й охороняє гніздо.

У середині червня в середній смузі країни з’являються пуховички. Виводки тримаються в густих очеретах. Після линяння дорослих гусаків і з початку підйому на крило гусенят, приблизно до кінця серпня, родини починають регулярно літати в пошуках корму. Удень гусаки сплять на обмілинах, відкритій воді, ночами літають годуватися на поля або на узбережжя. Харчуються стеблами лугових трав, водяними рослинами, зернами культурних рослин.

Поза періодом розмноження гусаки ведуть стайный спосіб життя, чим почасти порозумівається виняткова чуйність й обережність цих птахів. У польоті гусяча зграя часто вибудовується характерним кутом, що дозволяє безпомилково дізнаватися цих птахів на великій відстані. Гоготание зграї, що летить, гусаків чутно на кілька кілометрів.

Білолобий гусак, інакше називаний білолобою казаркою, гніздиться в тундрі на захід до Білого моря, на схід до Чукотки. Зимує на Середземнім, Чорному й Каспійськім морях, у Китаєві, Бірмі й Закавказзі. Наприкінці квітня – початку травня пролітає над центральними районами європейської частини нашої країни. Гнізда влаштовує з кінця травня по піднесених берегах рік, на пагорбах поблизу рік й озер. У середині липня з’являються молоді, які тримаються разом з родителями. Після літнього линяння, під час якої гусаки повністю втрачають здатності до польоту, виводки збираються в зграї, що роблять постійні польоти в пошуках корму. Пізніше зграї збільшуються. Із середини серпня починається їхній відліт до місць зимівель. Білолобі гусаки харчуються ніжними частинами трав’янистих рослин, іноді зернами культурних злаків.

Білолобі гусаки добре плавають, можуть поринати. Багато часу проводять на землі, охоче й подовгу тримаються на трав’янистих лугах. Для них характерні біле чоло й чорні плями на череві. Голос їх схожий на гоготание сірих гусаків, але більше високий.

Довжина тіла до 77 див, вага до 3 кг.