Савка

Автор: , 20 Авг 2010

Савка Савка (мал. 120) населяє ріки й озера Поволжя, Прикаспия, Уралу, Барабинського степу й т.д. Зимує в південно-східного узбережжя Каспійського моря. Посередині очеретів улаштовує плавучі гнізда. На воді сидить високо, але якщо буде потреба поринає так, що на поверхні стирчать тільки голова й хвіст. Савка добре поринає. Вона типова растительноядная утоку.

Морських качок – чернетей і нырковых – мисливці називають нирками, тому що в них багато біологічних подібностей. Вони плавають краще річкових качок, але ходять гірше їх, тому що ноги нирків поставлені далеко назад. При ходьбі нирки високо піднімають передню частину тулуба й сильно перевалюються. Перетинки на їхніх лабетах відносно більше, ніж у річкових качок, задній палець постачений широкою шкірястою облямівкою. У воді вони сидять глибше, ніж річкові качки, і кінчик їхнього хвоста, як говорять мисливці, волочиться по воді.

Поринаючи, вони гребуть сильними лабетами із широкими перетинками й можуть перебувати під водою досить довго.

Савка

Рис. 120. Лутки (ліворуч)  і савки (праворуч).

 М’ясо деяких ныркових уток несмачно, проте всі вони служать об’єктами промислу й тому мають істотне значення для мисливського господарства нашої країни.