Морська чернушка

Автор: , 20 Авг 2010

Морська чернушка Морська чернушка – животноядная утоку, однак не зневажає й рослинними кормами. Економічне значення її в промисловому полюванні досить велико.

Мандаринка – яскрава й гарна качка, населяє весь Уссурійський край і лісисту частину Маньчжурії. Селиться в долинах лісових рік з острівцями, на заплавних озерах з ивняковыми берегами. Після прильоту селезень токует: розпускає чуб, піднімає пір’я спини й плечей і стає схожим на більшого й високого метелика. Самець і самка часто сідають на товсті суки прибережних дерев. У травні самка відкладає 9 – 12 білих яєць у підходяще дупло. Іноді гнізда влаштовують прямо на землі під прикриттям гілок або хмизу.

Каченята з першого ж дня життя прекрасно плавають і поринають. Виводки годуються ранком і ввечері разом з матками на відкритих плесах. Харчуються ніжною зеленню, дрібною рибою, ікрою, комахами і їхніми личинками, а восени – переважно жолудями. Селезні під час линяння збираються зграйками по 10 – 15 птахів, тримаються в укосів берегів, у заростях лозняку.

Господарське значення мандаринки невелике.

Морська чернушка

Гага звичайна гніздиться по північному морському узбережжю нашої країни. Зимує в берегів Ісландії, Англії, на Кольськім півострові, у південній частині Берингового моря. Особливо багато гаг у нас у Кандалакшской губі й на островах Білого моря. Уникає піщаних берегів, селиться на кам’янистих острівцях. Полова зрілість у них наступає пізно, у віці декількох років.

Прилетівши із зимівлі парами, гаги заводять шлюбні ігри. Після откладки четвертого яйця в гнізді з’являється пух, що валиком оточує кладку. Це і є той знаменитий гагачий пух, промисел якого вівся вже в XVII столітті. Він разюче легкий, відрізняється еластичністю, м’якістю й малою теплопровідністю. Зібраний із гнізда, він перевершує пух, вищипаний з убитого птаха. Останній зазначеними якостями не володіє. У кожнім гнізді пуху не більше 20 р. Самка в гнізді сидить так міцно, що іноді дозволяє брати себе руками. Насиджуючи, вона майже не харчується й губить третину своєї ваги. пташенята, Що З’явилися на початку липня, уживають довгий і часом ризикований перехід до води разом з матір’ю. Виводки збираються більшими зграями в тихих бухтах. Через 2 місяці, коли пташенята вже не відрізняються по величині від дорослих птахів, виводки розпадаються. У середині червня самці летять на місця линяння. У серпні в них пір’я крил випадають, і вони не літають.