Білоокий нирок

Автор: , 20 Авг 2010

Білоокий нирок

Білоокий нирок харчується переважно корінцями й листами водяних рослин. Він відпочиває вдень на відкритих плесах і годується вночі.

Бэров нирок живе на півдні радянського Примор’я. По фарбуванню й розмірам подібний з білооким. Через несмачний (із сильним рибним присмаком) м’яса й невисокої чисельності цей нирок добувається мисливцями рідко, промислове значення його невелико.

Хохлатая чернушка гніздиться па півночі країни. Зимує на узбережжях Чорного й Азовського морів, озері Севан, на ріках Туркменії, у берегів Англії, Франції, Бельгії. Залишає місця зимівель наприкінці лютого вже парами. У квітні прилітає в Прибалтику, наприкінці місяця – у центральні райони СРСР, у травні – в Архангельську область і Сибір.

Осінній відліт починається в жовтні й затягується подекуди до листопада.

Пролітні зграї складаються з 20 – 30 птахів.

Ця качка селиться в широких заплавах на рівнинних озерах, менш охоче заселяє лісові водойми. Каченята з’являються на світло на початку липня. нирки, Що Линяють, збираються на степових озерах Казахстану.