Утки

Автор: , 20 Авг 2010

Річкові качки, як правило, рибою не харчуються. Господарське значення їх дуже велико. Через легкість добування, численності й смачного м’яса вони є найважливішим об’єктом спортивного полювання.

Морські качки. Червононосий нирок гніздиться в середній смузі лісової зони, лісостепу й у північних районах Середньої Азії; на сході розповсюджений до Забайкалья. Зустрічається на Камчатці. У СРСР зимує у великій кількості на Каспійське море, у меншому – на Чорному морі й у Середній Азії.

Весняний проліт проходить у середині березня, осінній – наприкінці вересня. Предпочитает озера із глибокою й чистою водою й густими очеретяними заростями в берегів. Гнізда влаштовує на купках очерету в середині озера, іноді на завалах у берегів, серед прибережних верболозів на сухих островах.

Часто утворить колонії гнізд.

Після того як самки сядуть на яйця, селезні линяють. Самки починають линяти на 4 тижні пізніше самців. Червононосі нирки харчуються переважно водоростями, поринають за ними на глибину до 4 м. Вага селезня близько 1, 2 кг.

Червоноголовий нирок зустрічається в Південному Сибірі й Казахстані, у більшості районів Європи. Зимує в Індії і Японії, на Середземномор’ї й Британських островах. Гніздитися предпочитает на внутрішніх водоймах з густими прибережними заростями очерету. Шлюбні ігри починаються вже під час перельоту, тобто наприкінці квітня – початку травня. Біля однієї качки збирається трохи селезнів. Вони приймають особливі пози, відводять назад голову, роздмухують шию й різко викидають голову вперед, видають звуки (свист і схожий на крекіт «гик-коок»).

Самці залишаються із самками до початку насиживания, після чого збираються в затишних місцях, де й линяють, гублячи на час здатність літати.

Червоноголові нирки добре поринають і можуть перебувати під водою до півхвилини; добре літають, але по землі ходять незграбно, високо піднімаючи передню частину тулуба. Вони досить мовчазні. Голос самки нагадує хрипке каркання.

Білоокий нирок на півдні Радянського Союзу з’являється на початку березня, але основний проліт починається там лише наприкінці березня. Осінній проліт затягується до середини жовтня.

Ця нырковая качка предпочитает великі низинні, особливо заплавні, озера із заростями очерету. Гніздиться нерідко колоніями. Іноді в одне гніздо яйця відкладають відразу трохи самок. Перші пташенята выклевываются не раніше середини червня.