Широконоска

Автор: , 20 Авг 2010

Харчується широконоска в основному тваринними кормами – дрібні молюски, планктонні рачки, коловертки. Вона добуває їх, проціджуючи воду крізь численні щитки широкого дзьоба.

Широконоска – невелика качка, вага селезнів не перевищує 0,  7 кг, звичайно ж 0,  5 кг і трохи більше.

Шилохвость населяє північні й центральні райони європейської й азіатської частин нашої країни.

Найбільш типова шилохвость для лісостепу й лісотундри. Селиться на мілководних озерцях, у заплавах річок, на старицах. Пролітні шилохвости зустрічаються всюди. У середній смузі перші птахи прилітають у середині квітня. Осінній проліт – наприкінці вересня – початку жовтня. Гніздо влаштовує на землі, маскує його добре. На початку липня зустрічаються молоді шилохвости, а до кінця місяця багато хто з них уже піднімаються на крило.

Після того як самки рассидятся, селезні їх залишають, збираються в зграї й линяють, скапливаясь в устях великих південних рік. Самки линяють пізніше самців.

Харчується рослинними й тваринними кормами. Крім молюсків і личинок комах, велике місце в раціоні займають насіння водяних рослин, зелень.

У шилохвости гострий хвіст (звідси і її назва), характерне фарбування й тихий голос – мелодійний свист. Вага цієї качки коливається в межах від 0,  6 до 0,  7 кг, у рідких випадках досягає 1 кг.