Лебедькликун

Автор: , 20 Авг 2010

Лебедь-кликун

Спеціального полювання на цих птахів не^ існує й добувають їх час від часу, полюючи по іншій водоплавній дичині.

У зв’язку з різким скороченням чисельності лебедів полювання на них тепер обмежена, а в багатьох районах і зовсім заборонена.

Корисна рада

Для підфарбування гумових опудал застосовують олійні фарби, розведені клеєм Б-70 або гумовим клеєм «Калоша», які попередньо розбавляють бензином до необхідної консистенції. Якість фарбування цілком залежить від якості клеячи.

Цинкові білила (з тюбика) і потрібні олійні фарби ретельно перемішують із клеєм до повного їхнього розчинення.

Деякі фарби в клеї не розчиняються, і окремі кольори доводиться тоді становити, комбінуючи розчинні фарби іншого цвіту. Приготовленій фарбі варто дати відстоятися 30 хвилин до видалення з її пухирців повітря.

Фарбу на опудала наносять кистю в 2 – 3 шаруючи. Кожен шар підсушують. Пофарбовані опудала сушать не менш доби при температурі 20 – 25°. Щоб уникнути блиску, що отпугивает птаха, пофарбовані опудала треба обережно, без натиску протерти ганчірочкою, змоченої в бензині.Болотна дичина й полювання на неї

 

Болотною дичиною називають звичайно дупеля, бекаса й гаршнепа. Оскільки в інших розділах «Довідника» нічого не говориться про полювання на куликів, ми включили сюди й цих птахів.

Дупель звичайний у лісовій і лісостеповій зонах від західних границь СРСР на схід до Єнісею. Перелітний птах, зимує в Африці. Прилітає пізніше вальдшнепа. Незабаром після прильоту починаються своєрідні токовища дупелів. Місцем для токовища служить звичайно лісова галявина. Самці збираються на ній з вечора, вони приймають різні пози й б’ються.

Гніздо влаштовують у добре вкритій ямці, недалеко від місця токовища. Насиживание (чотири яйця) триває більше двох тижнів, насиджує тільки самка. Годується дупель комахами, хробаками, корінцями болотних трав.

У горах Сибіру й Середньої Азії зустрічається гірський дупель. Він відрізняється від звичайного відсутністю смуг на голові й більшому розмірі.

На півдні Сибіру живе лісовий дупель, він селиться на лісових галявинах, по мокрих лісових низинах, в осичняку й рідкому березняках.

Бекас гніздиться по всій території нашої країни, крім азіатської Тундри. Частина птахів зимує в Закавказзі, Кримі й Середній Азії. Це типовий болотний птах, віддає перевагу трав’янистим болотам із чагарниками й купинами. У травні й пізніше можна бачити токующих бекасів і чути їх характерне «бекання». Здійнявшись високо в повітря, токующий бекас спускається відтіля по косої лінії або прямовисно. При цьому пір’я його хвоста вібрують, видаючи звук, що нагадує бекання овець. На спеціальні токовища бекаси не збираються й між собою не б’ються, кожен бекас токует година (у середині) і гаршнеп над своїм гніздом. Як й (вниау). вальдшнеп, він веде нічний і сутінковий спосіб життя. Гаршнеп – самий дрібний з бекасовых (вага до 90 г). Розповсюджений по всій півночі нашої країни. Частково зимує в Криму, Середній Азії й Закавказзі. Гаршнеп (мал. 126) віддає перевагу відкритим драговинам, мулисті береги струмків і річок, що заросли водяними рослинами. Відлітає дуже пізно. Від другихбекасовых відрізняється блискучо-фіолетовим цвітом спини й однією темною смугою на голові.

Всіх цих трьох представників нашої болотної дичини легко відрізнити друг від друга. У дупеля й бекаса по чолу й тімені тягнуться дві темні смуги, розділені жовтим просвітом, у гаршнепа одна така смуга. У хвості в нього всього 12 кермового пір’я, тоді як у бекаса 14, а в дупеля 16.

 

Полювання на болотну дичину дозволені лише в літньо-осінньому сезоні. Вона є як би школою вищої майстерності лягавого собаки й мистецтва влучної стрілянини мисливця.