Степова дичина

Автор: , 20 Авг 2010

Степова дичина

Поняття «гірська перната дичина» відносно умовно. Поряд з типовими представниками високогірних районів (уларом, кавказьким тетеревом і кекликом) у горах можна зустріти, наприклад, фазана, на яйлах Криму – – диких голубів (вяхиря й клинтуха) або масами таких мешканців, що скапливаются там у час прольоту, рівнин, як переспівав; у горах Середньої Азії з водоплавних порівняно звичайний гірський гусак і т.д.

Кам’яна куріпка, або кеклик, – середніх розмірів ярко-окрашенная птах, мешканець гірських районів Кавказу, Середньої Азії й Алтаю (табл.

VIII). Тримається на кам’янистих розсипах, піднімаємося до лінії вічних снігів. Узимку откочевывает в ущелини. Дійсний наземний птах (на крило піднімається неохоче я рідко). Улітку годується безхребетними й рослинною їжею, узимку винятково рослинною їжею. Поїдає багато насінь трав й ягід. Гніздо з бідною підстилкою влаштовує під каменем у невеликому поглибленні. Яєць у кладці буває до 14.

Улари – великі (вага до 3 кг) птахи, що зустрічаються на Кавказі, Алтаєві, Памірі й у горах Туркменії (усього в СРСР налічується п’ять видів уларів). Це мешканці альпійських лугів, гірських розсипів і кам’янистих схилів, тобто дійсні высокогор-пые птаха (табл. VIII), що живуть на висоті від 2 до 6 тис. метрів. Вони оседлы й уживають порівняно невеликі кочівлі. Узимку збираються на малосніжних схилах – там, де сніг здуває вітром. Тут вони відшукують убогий корм, що складається пз стебел трав, насінь. Іноді улари спускаються на гірські пасовища. Улітку тримаються парами з виводками, узимку – невеликими зграйками. Гнізда влаштовують у маленькій ямці, вистеленою травою.Число яєць досягає 16, насиживание триває біля трьох тижнів.

Полювання на гірську дичину доступні далеко пе всім. Вона вимагає часом мистецтва альпініста, здорового серця й великої витривалості організму.

Полюють на гірських куріпок й індичок скрадом або (при колективному полюванні) наганяють птахів на ланцюг сидячих за вкриттями мисливців. Для стрілянини кеклика патрони споряджають дробом № 4 або № 5, а уларів – № 2, 1 і навіть № 0. Щоб виявити птахів видали й не переходити без нестатку гірські річки й ущелини, мисливцеві варто запастися досить сильним біноклем.

Кавказький тетерев став рідкий, і полювання на нього в останні роки закриті.