Полювання на лебедів

Автор: , 20 Авг 2010

Полювання на лебедів

Польова дичина. Типові мешканці полів – це сіра куріпка, переспівав і почасти деркач. В останні десятиліття чисельність цих птахів різко скоротилася, і в ряді районів куріпка й переспівав узятий під охорону закону.

Сіра куріпка живе від західних границь нашої країни до Алтаю. Цей птах осіла, однак у сніжні зими зграйки куріпок откочевывают з півночі ареалу до півдня – туди, де зими не настільки суворі й менше сніги. Гніздиться на полях, що чергуються із дрібноліссям, на сухих лугах, у степу, повсюдно віддає перевагу ділянкам, розташовані поблизу островів дрібного лісу, заростей чагарників і т.п. Найбільш звичайна в лісостепу.

Самець бере участь у насиживании й разом із самкою водить виводок.

На початку квітня птахи розбиваються на пари. Гніздо влаштовують під купиною або кущем. Як й у всіх курячих, це проста ямка, вистелена стеблинками трав з домішкою пір’я. пташенята, Що З’явилися, у перший же день починають бігати й годуватися, через десять днів вони вже можуть перелітати кущі й т.п. (перепурхують). Куріпки швидко бігають і літають.

Основу харчування цих птахів становлять насіння й стебла злаків, бульби й корінці рослин, комахи, їхньої личинки, хробаки, молюски. Узимку куріпки збираються зграйками й тримаються біля клунь, по окраїнах сіл, у скирт, залишаючи всюди характерні ланцюжки слідів-хрестиків.

Переспівав – самий дрібний представник наших курячих (вага 100 – 120 г). Розповсюджений від узбережжя Атлантичного океану через всю Європу й Азію до Північного Китаю і Японії, гніздиться також й в Африці. Перелітний птах, зимує в Африці, Індії, Південному й Центральному Китаєві. На зимівлях тримається з кінця серпня до середини квітня. У середній смузі СРСР з’являється в травні. Гніздиться по заливних і суходільних лугах, степу й на полях. Наприкінці літа птаха часто йдуть у зарості чагарників. Постійних пар не утворять. Відразу ж після прильоту чуються струмові лементи самців (знаменитий перепелиний «бій»). У червні в середній смузі країни з’являються перші пташенята. Виводок водить одна самка, вона ж летить із молодими на південь, Харчуються перепели насіннями й пагонами рослин, почасти безхребетними.

До сходу від Байкалу живе німий перепел, що відрізняється від звичайного фарбуванням і шлюбним лементом, що звучить у німого перепела тихо й глухо,

Деркач, або дергач, розповсюджений у нашій країні від західних границь до сходу до Лени, до півночі – майже до Полярного кола. Птах перелітна, зимує в Африці. Навесні, відразу ж після прильоту, можна чути його уривчасті скрипливі лементи. Поки не отросла трава на лугах, деркачі тримаються у верболозі, пізніше перебираються на поля й луги, де й проводять все літо.

Селиться деркач на мокрих лугах, рідше на полях, У його кладці до 12 яєць. Бігає охоче й багато, літає важко. Вага деркача 200 р.