Тундрова куріпка

Автор: , 20 Авг 2010

Тундрова куріпка

Тундрова куріпка (мал. 111) зустрічається в бідною рослинністю кам’янистої й гірської.тундрі. Веде осілий спосіб життя, узимку іноді кочує. Вона небагато менше білої куріпки, дзьоб її тонше, ноги опушені слабкіше, зимове вбрання характерне чорною смужкою між дзьобом й очами.

У квітні починаються шлюбні польоти самців і розбивка птахів на пари. У червні й навіть початку липня в невеликій ямці самка влаштовує гніздо й відкладає 3 – 12 буро-охристых яєць із великими пестринами. Самець не бере участь у насиживании й у вихованні пташенят, самка водить виведення самостійно. Корм, як й у білої куріпки, переважно рослинний; пташенята охоче їдять комах.

Вальдшнеп широко розповсюджений по всій лісовій зоні СРСР, за винятком її північної смуги.

Зимує в Південній і Середній Азії й на півдні Європи, частково в Криму, на Кавказі. Прилітає вальдшнеп у квітні. Незабаром після прильоту починається тяга – токвальдшнепа. Тяга починається із заходом сонця, триває до темряви й ненадовго припиняється, відновляючись на світанку (мал. 112). Гніздиться цей боровий кулик у глухих і темних лісах, багатих ярами, проселочными дорогами й мокрими низинами. Харчується в основному ґрунтовими безхребетними (хробаки й личинки комах), яких він витягає довгим дзьобом з м’якої землі, у меншій кількості – рослинними кормами.

Насиджує й виховує пташеняти одна самка. Ледь обсохнув, пташенята можуть самостійно бігати й годуватися. У випадку небезпеки самка переносить   їх   по   повітрю, затискаючи   між лапками.

Голуби. Із представників цього загону найбільше часто зустрічаються в нас вяхирь, або витютень. Розповсюджено він у європейській частині СРСР, Західного Сибіру, на схід до Іртиша й у Середній Азії. Перелітний птах. З’являється наприкінці квітня, травні. Незабаром після прильоту на дереві (переважно хвойному) будує гніздо або відшукує підходяще (пустующее) вороняччя. У насиживании яєць і у всіх інших турботах про пташенят беруть участь обоє батька. Молоді пташенята зовсім безпомічні. Дорослі птахи годують їх, відригати «зобне молочко». Підрослий молодняк, як і дорослі особини, харчується рослинними кормами. Восени вяхири часто вилітають годуватися на поля. Вони часто й охоче п’ють, літають на водопій у те саме місце по нескольку раз у день. Ночують вяхири на високих деревах.

Крім вяхиря, у мисливських угіддях нашої! країни зустрічаються й інші голуби – більше дрібні й имеющие менше значення для промислу й аматорського полювання (скелястий голуб, клинтух, звичайна й кільчаста горлиці й ін.).