Кавказький тетерев

Автор: , 20 Авг 2010

Кавказький тетерев живе в альпійському поясі Головного Кавказького хребта й Малого Кавказу. Від звичайного він відрізняється меншими розмірами; у самців косицы хвоста загнуті вниз, у самок більше дрібний «струйчатый» малюнок на груди. Узимку спускається з гір у высокоствольные пихтовые лісу.

Біла куріпка. Ареал цього птаха займає північ європейської частини, Сибір, Північний Казахстан. У тундрі гніздиться на мохових болотах і гарах, у південних частинах ареалу – по долинах річок й ивняковым заростям. Узимку вживає нерегулярні кочівлі, довжину яких залежить від урожаю кормів. В альпійському поясі гір і тундрі куріпки кочують, переселяючись у більше придатні для зимівлі місця.

Ці птахи цікаві захисною зміною оперення.

Узимку вони сніжно^-білі, із чорним дзьобом і чорним крайнім кермовим пір’ям, улітку оперення червоно-коричневого тону. Різні сполучення червоно-бурого й білого характерні для весняного й осіннього оперення цих птахів.

Узимку зграйка куріпок тримається серед чагарникових верб і берізок, зрідка злітає на деревця й скльовує бруньки. Уночі птахи забираються під сніг. Лапки їх густо опушені перинками, тому птаха легко пересуваються по м’якому снігу, майже не провалюючись. Крім бруньок у зимовий час куріпки харчуються пагонами і ягодами, що викопують з-під снігу.

Провесною, ще до таловин, самці починають токовать. Потім птахи розбиваються на пари й розміщаються по гніздових ділянках, які зірко охороняють від інших самців. У цей час серед петушков звичайні бійки.

Гніздо влаштовують у досить затишному місці й добре його маскують. Важлива умова  обраного місця – можливість швидкого зльоту й гарний огляд. У тундрі, де челвек птахів не турбує зустрічаються відкрито расположенныегнезда.

самка, Що Насиджує, сидить дуже міцно. Насиджує тільки самка, але самець перебуває поблизу гнізда.

Пташенята з’являються наприкінці червня – початку липня (залежно від погоди й місцевості). Ледь обсохнув, вони залишають гніздо й з обома родителями відправляються в густі чагарникові зарості, на ягідники, де й тримаються до підйому молодих на крило. Нерідко кілька родин поєднуються разом.

Для куріпок характерні трохи линек: три – для самки й чотири – для самця.

Біла куріпка – растительноядная птах. Пагони трав, бруньки дерев, насіння рослин й ягоди становлять основу її корму. Пташенята, крім того, охоче поїдають комах.