Дикуша або чорний рябчик

Автор: , 20 Авг 2010

Дикуша, або чорний рябчик

Дикуша, або чорний рябчик, – родич нашого рябчика. Живе в Східному Сибірі – від Забайкалья до Сахаліну. Зустрічається в темнохвойній тайзі, ялинових і модринових лісах, де густі захаращені ділянки лісу чергуються з галявинками і ягідниками. Зимує там же, де й гніздиться. Узимку зрідка спускається з гір. Годується дикуша переважно рослинною їжею, почасти мурахами й іншими комахами.

Тетерев-косач живе в лісовій і лісостеповій зонах Європи й Азії. Предпочитает опушки, вирубки, розріджені листяні ліси, що чергуються з полями; глухої тайги уникає. Осілий птах, що лише зрідка вживає взимку тривалі кочівлі в пошуках місць, богатых кормом. У минулому, коли тетеревів було багато, що кочують зграї в 300 – 500 птахів не були рідкістю навіть для європейської частини країни; зараз же їхні зимові зграйки не перевищують декількох десятків.

Зимовий корм тетерева складається переважно із бруньок рослині, у першу чергу берези.

Удень зграя годується на деревах, уночі заривається в сніг і там ночує. У мороз і заметіль тетерева можуть сидіти під снігом довго, до полудня, звичайно ж вилітають годуватися зі світанком. Якщо вночі відлига зміниться морозом, що ночують під снігом тетерева ранком виявляються в крижаній пастці. Це одна із причин загибелі тетеревів узимку.

Навесні – у березні – з першими таловинами починаються тетерячі токовища. Місце для токовищ вибирається на узліссях, серед болота. косачі, Що Злетілися сюди, «чуфы-кают», «бурмочуть», розпускають віялом хвіст, б’ються. Там, де тетеревів мало, вони токуют поодинці, іноді посередині поля, удалині від узлісь або на деревах, не спускаючись на землю. Розпал токовищ доводиться на квітень. Постійних пар тетерева не утворять, і самці в насижива нии й турботі про потомство участі не приймають. Гнізда влаштовують під кущем або невеликим деревцом, недалеко від токовища й поблизу ягідників. Якщо яйця першої кладки гинуть, то самка відкладає ще 2 – 4 яйця, У червні – початку липня з яєць выклевываются пташенята, у яких уже через тиждень відростають пір’я на крилах. Ранком годуються на ягідниках, по гарах і несконшнным лугам і галявинам; коли дозрівають хліба, то птаха їх регулярно відвідують.

Наприкінці серпня й початку вересня молоді тетерева. відбиваються від самки й ведуть  самостійне життя. Літнє харчування тетеревів – ягоди, зерна хлібних злаків, суцвіття лісових трав, почасти комахи.