Гірський баран

Автор: , 20 Авг 2010

Гірський баран

Гірський баран – предок домашньої вівці. У різних географічних зонах він різний Голова за величиною, забарвленням і будовою рогів, западіокавказского Проте для всіх гірських баранів типові турові. щодо довга морда і добрі виражені поперечні зморшки на рогах. У Закавказзі мешкає невеликий Закавказький баран – муфлоіс невеликими рогами, кінці яких загнуті назад і вниз. У Південному Узбекистані зустрічається бухарський баран – також невеликого розміру з загнутими вниз і всередину рогами. У Туркменії (на Усть-Урте і у Кизилах-Кумах) живе баран туркменський. У горах Східного Паміру, Тянь-Шаню, Алтаю і у Саянах мешкають великі барани (архари, аргалі) з потужними, спірально закрученими рогами, кінці яких спрямовані назад, вгору і назовні (табл. III).
На відміну від козлів гірські барани воліють схили гір, гірські плато, горбисті передгір’я і невисокі сопки, уникають скель і крутих схилів.У гірських районах здійснюють сезонні кочівлі, спускаючись на зиму в передгір’я.

Звичайними і добові кочівлі: вранці барани піднімаються на цибулі, всунь спускаються і ховаються по ущелинах і долинах, а ввечері знову піднімаються на полонини. Взимку пасуться весь світловий день. Ходять чередами, що досягають іноді декількох десятків і навіть сотень тварин. Навесні і влітку самки з молодими тримаються окремо. Гони проходити в жовтні-листопаді і супроводжується бійками самців. У квітні – травні самка приносити двох ягняти, які ходять з матір’ю до глибокої осені. Статевої зрілості самки досягають на третьому році життя, самці – на четвертому або п’ятому.
У більшості районів чисельність гірських баранів різко скоротилася, продовжує падати і чи навряд перевищує зараз декілька десятків тисяч. Полювання в багатьох районах повністю заборонена; у деяких же дозволяється відстріл за ліцензіями восени і на качану зими.
Сніговий баран, на відміну від гірського, має відносно довгі, товсті роги із згладженими поперечними зморшками (табл. III). Поширений у Східному Сибіру і на півночі Далекого Сходу, включаючи Камчатку. Загальна чисельність не перевищує кількох десятків тисяч.
Живе від прибережних скель до високогірної тундри. Охоче відвідує редкоствольние лісу. Зустрічається невеликими чередами. Гони проходити в листопаді – грудні. У травні – червні народжується один ягня. Спосіб життя вивчений недостатньо. У ряді південних районів полювання заборонено, в інших дозволена восени.