Западнокавказский і дагестанський тури

Автор: , 20 Авг 2010

Западнокавказский і дагестанський тури

Ці гірські козли живуть тільки на Головному Кавказькому хребті. Западнокавказскій ТУР (У самців роги вигнуті саблеобразно) зустрічається в західній частині Кавказького хребта на схід до Казбеку, дагестанський тур (роги вигнуті тому в більш горизонтальному напрямку, їх вершини спрямовано кілька вниз і злегка усередину) – у східній частині Великого Кавказького хребта.Усього отут , головним чином на території заповідників, живе 20 – 25 тис. цих козлів.
Ці тур (малий. 106, табл. III) тримаються на висоті від 800 до 4000 м в альпійській і субальпійської зонах. Дорослі самці воліють важкодоступні місця, піднімаються до вічних снігів. Нижче по схилах тримаються самки з молодняком.

Осінні снігопади змушують турів спускатися до межі лісу або в ліс, де смороду і зимують. Дорослі самці, як і самки з козенятами, утворюють, окремі череди, що налічують сотні, алі частіше 7 – 10 тварин. Ходять тур ланцюжком, користуючись одними і тими ж стібками. Жаркий перша година дня смороду проводять в укриттях. Пасуться частину ночі, рано вранці і ввечері. Гони триває з кінця листопаду до кінця грудня; у цей період самці б’ються. Самки беруть доля в розмноженні на іншому, самці на 4 – 5-му році життя. Вагітність близько 5 місяців. У квітні – травні самки приносять одного, рідше двох козенят. Місячний козеня вже щипає траву,, алі смокче мати до осені і ходити з нею до однорічного віку. Полювання на турів або заборонена, або іноді дозволяється відстріл дорослих самців (за ліцензіями) восени і на качану зими.