Сарна

Автор: , 20 Авг 2010

Сарна

Сарна – невелике гірське копитні, довжина тіла 95 – 110 див, важить 25 – 35 кг. Волосяний покрив коричнево-бурий. Рогові як у самця, так і у самки круглі (малий. 105), спрямовані прямо вгору, кінці їх різко загнуті вниз гачком. Поширена на Кавказі, у Західному Закавказзі і у південно-західних Карпатах. Чисельність її в нашій країні не перевищує 25 тис. Влітку тримається невеликими (15 – 20 особин) чередами в альпійському
і субальпійському поясах, спускаючись на зиму в гірські ліси. Харчується травами, їсть також гілки дерев і чагарників. Гони проходити в листопаді – грудні. У травні – червні народитися один, іноді два молодих, які ходять з матір’ю до осені. Статевої зрілості досягають на третьому році життя. Полювання на сарну майже повсюдно заборонена.

Повністю закриту мисливство та на таких представників гірської фауни, як гора (табл. III), що зберігся лише на небагатьох ділянках далекосхідного Сіхоте-Аліня, безоаровий козел, що зустрічається в східній частині Кавказу і у Закавказзі, і гвинторогими козел (табл. III), поширений на південно-заході Таджикистану і на півдні Узбекистану.