Сагайдак (сайга)

Автор: , 20 Авг 2010

Сагайдак (сайга)

Сагайдак (сайга) – схожа на вівцю антилопа на високих сильних ногах (малий. 104). Довжина його 110 – 146 див, ваги – 21 – 50 кг. Морда горбата і має подобу рухомого хоботка. Рогові самців напівпрозорі, світло-воскового кольору, лірообразно вигнуті. Верх тіла і боки жовтувато-руді, низ – білий, взимку забарвлення світліше; світлого «дзеркала» під підставою хвоста немає.
Поширений у сухих степах і напівпустелях. За останні 20 років ареал сильно розширився, однак подалі просування сагайдака на північ обмежене розораними землями. Колися сагайдак був на межі зникнення, алі за останнє десятиліття він ставши найчисленнішим з диких копитних нашої країни: чисельність його досягла 3 млн. голів.
Живе тільки на рівнинах, уникає гір і пересіченій місцевості. Лише взимку переховується від буранів у горбистих пісках або серед пагорбів.

Може бігати зі швидкістю 70 – 80 км / рік. Навесні відкочовує в північні райони ареалу. На зиму повертається в безсніжні райони на південь. Навесні і влітку харчується злаками, різнотрав’ям, – взимку – солянками (особливо прутняк), поліном, лишайниками. При посухи сагайдаки регулярно відвідують водопої. Ніч і жаркий перша година дня проводять на лежанні. Тримаються чередами від 20 до сотень тварин, а в період кочівель – до декількох десятків тисяч. Гони проходити в грудні, супроводжується формуванням «гаремів» з 5 – 15 самок і запеклими бійками між самцями. Вагітність триває близько 5 місяців. Дитинчата (два, рідше один) з’являються в травні. Тижневі телята починають супроводжувати мати і щипати траву, хоча і смокчуть молоко до серпня – вересня. Самки вперше злучаються в 7 – 8-місячному віці, самці – на іншому році життя. Навесні линяють з кінця квітня до середини травня, восени – з кінця вересня по кінець листопаду. Багато сайгаків, особливо дорослих самців, гине в багатосніжні зими. Близько 300 тис. сайгаків видобувають щороку в спеціальному промхозе за ліцензіями в порядку заготівель.

Рис. 104. Сагайдак.