Дикі північні олені

Автор: , 20 Авг 2010

Дикі північні олені

Дикі північні олені водяться на окремих ділянках тундри й тайги від Кольського півострова до Далекого Сходу, включаючи Камчатку й острів Сахалін. Чисельність їх приблизно складає 500 тис. Олені, що мешкають у тундрі, здійснюють сезонні кочівлі, йдучи на зиму в лісотундру й тайгу, де сніг не таке густе й легше добувати ягель. У тайгових районах смороду осілий, влітку тримаються по великих відкритим болотах, пасуться невеликими групами, а восени збираються в зграї по 15 – 20 голів і більше. Влітку харчуються переважливо трав’янистою рослинністю, взимку – ягель. Гони у вересні – жовтні. Самці формують «гареми», б’ються.

 

Рис. 103. Північний одягни
Вагітність триває 192 – 246 днів.

Оленята (зазвичай один, рідко два) з’являються в березні. Статевої зрілості досягають на іншому році життя. Самці втрачають роги в грудні, самки – у квітні. Багато північних оленів винищують вовка.
Полювання на північного оленя дозволена в Ханти-Мансійському, Ямало-Ненецькому, Таймирському, Евенкійському, Чукотському і Коряцькому національних округах і північних районах Якутії, в інших же районах або заборонена зовсім, або допускається в обмеженому розмірі за ліцензіями.
Джейран – струнка антилопа середньої величини; поширена в Південно-Східному Закавказзі, Середній Азії і у Південному Казахстані. Близький до нього дзерен заходити, головним чином взимку, на південь Забайкалля та в Південно-Східний Алтай. Полювання на них заборонено.