Лось

Автор: , 20 Авг 2010

Лось

Лось – самий-великий представник оленів. Довжина його 2, 5 – 3 м, ваги від 300 до 565 кг. Морда горбата, витягнута, верхня губа сильно нависає над нижньою. Під горлом шкірясті виріст, вкритий подовженими волоссям, створюючими як би бороду. Зад темний, одного кольору зі спиною. Молоді також одноколірні, без плям. Рогові лопатоподібні з відростками по краях «лопати»; іноді «лопата» не розвивається, рсга тоді стають схожими на оленячі.
Поширений по всій лісовій зоні країни за винятком Кавказу, Криму і гір Середньої Азії. Проникає в лісостеп і лісотундру багатьох районів. Віддає переваги ліси з гарами, болотами і великою кількістю молодого підліска і підлітка. З районів з глибоким (понад 70 див) снігом йде на зиму в менш сніжні, здійснюючи правильні сезонні кочівлі. Влітку живити болотними та водними рослинами, соковитим різнотрав’ям, взимку – гілками та корою осики, верби, горобини, соснової хвоєю і ін Черід не утворює і тримається або поодинці, або групами. (3 – 5 тварин).

Гони буває в серпні – вересні і супроводжується ревінням («стогоном») самців. Гаремів самці не збирають, алі бійки між ними звичайні. Вагітність триває 250 – 260 днів. У травні – червні Лосиця приносити зазвичай двох теляти, які ходять з матір’ю до осені. Через кілька днів після народження лосенят вже їдять зелений корм, алі продовжують харчуватися молоком матері до серпня. Самці скидають роги в листопаді – січні.
Чисельність лосів швидко збільшується, зараз їх налічують 700 – 800 тис. Щорічно алі ліцензіями відстрілюють близько 40 тис. цих лісових велетнів.
Північний олень. Довжина його тіла близько 200 див, висота в холці 80 – 140 див. На відміну від інших оленів, самки і самці з рогами. Верхня губа вся покрита волоссям (мал. 103).