Козуля

Автор: , 20 Авг 2010

Козуля

Козуля – невеликий олень довжиною до 1, 4 м і висотою в холці до 1 м, важить від 25 до 60 кг. Самці з невеликими рогами, у верхній частині яких розташовані відростки і численні горбики, а в нижній – виступи. Хвіст короткий і абсолютно приховано шерстю. Навколо хвоста світла пляма без темної облямівки. Влітку забарвлення волосяного покриву жовтувато-руде, взимку сіро-бура (малий. 100).
Поширена на заході країни до Ярославля, Калуги, Орла, Воронежа, Хопра, Ізюму, Кишинева, численна в лісах Криму, Кавказу, по всій південній Сибіру, у лісах Алтаю і Тянь-Шаню; сибірська козуля випущена в Московській і Ярославській областях, Молдови і на Україні.
Живе в лісах та лісостепу, уникає районів з глибоким (більше 50 див) снігом.

У горах і Східного Сибіру здійснює сезонні кочівлі, йде на зиму в менш сніжні райони. Влітку харчується соковитим різнотрав’ям на цибулях, галявинах і узліссях, поїдає гриби та ягоди, взимку задовольняється гілковий корм, дикими фруктами, горіхами, лишайниками, корою дерев, як і більшість копитних, відвідує солонці. У жаркі дні пасеться тільки вранці і ввечері, у похмуру погоду і взимку – всунь. Влітку ці тварини тримаються поодинці, до осені збираються в отарі, що збільшуються лише при сезонні кочівлі. Гони проходити в серпні – вересні, самці тоді безперервно бродять у пошуках самок, б’ються між собою, уривчасто ревуть. Після гонам самці скидають роги, нові починають рости в грудні і у травні очищаються від шкіри. Після закінчення гонам тварини линяють, навесні ж линяти "починають у квітні. – Вагітність триває близько 9 місяців і має латентну (приховану) стадію; фактично зародок розвивається близько 4х / 2 місяців. У травні самка приносити 1 – 2, рідко три дитинчат. Перші дні смороду лежати, зачаївшись у траві, і завдяки плямистої забарвленням зовсім непомітні. Самка пасеться поблизу, щоб вчасно відвести від теляти небезпека.

 

Лань (угорі) і сибірська козуля.