Кабарга

Автор: , 20 Авг 2010

Кабарга

Кабарга (мал. 99) – найменший наш олень: довжина його до 120 див, висота в холці до 65 див, ваги від 7 до 17 кг. У самок і самців у рогів немає. Задні ноги на 1 / з довші передніх. У дорослих самців з-під верхньої губи видаються довгі (до 10 див) ікла.
Поширена в гірській тайзі Східного Сибіру і на Алтаї. Живе на схилах, вкритих хвойним лісом. Любити ходити постійними стібками, на яких у певних місцях залишає послід. Взимку живити деревними лишайниками, гілками чагарнику та корою дерев, влітку – травою, мохами, грибами та молодими пагонами дерев і чагарників. Корм поїдає в сутінки і вночі, день проводити серед кам’янистих розсипів або на стовбурах дерев, що впали.

Рис. 99.

Кабарга.

Дотримується невеликої ділянки, не залишаючи його навіть під година переслідування; у разі небезпеки забирається на неприступні для хижаків скелі. Живе поодинці. Гони буває в грудні, тоді за самкою слідують кілька самців. Вагітність триває близько 190 днів. У липні самка приносити зазвичай двох дитинчат.
Більше місяця молоді безпорадні і починають ходити за самкою тільки в серпні. Видобувають кабаргу переважливо задля мускусу, що міститься в особливій залозі на череві самців, і застосованого в парфумерії, а також для виготовлення пахучих принад на звіра..