Кабан

Автор: , 20 Авг 2010

Кабан

Кабан відрізняється від домашньої свині довгою мордою і краще розвиненим волосяним покривом, що складається з подпуші і щетини, що утворює на хребті гриву (мал. 98). Забарвлення однотонні (без плям), алі поросята на відміну від домашніх свиней мають світлі повздовжні смуги.
До 30-х років ареал скоротився, а чисельність його значно зменшилася. Тепер поголів’я кабанів знов відновлюється, особливо швидко в Прибалтиці та Казахстані. Випущений у ряді областей: Московської, Рязанської та ін
Мешкає в широколистяних і змішаних лісах, очеретах, по берегах річок і озер, у тугаях і чагарниках, у субальпійською зоні гір. У горах і деяких рівнинних районах здійснює сезонні кочівлі, що викликаються глибокими снігами і сезонним зменшенням кормів в угіддях. Харчується рослинною і тваринною їжею – підземними частинами рослин, грунтовими тваринами, жолудями, горіхами, дикими фруктами, сараною, гризунами, падлом і т.п.

Охоче відвідує поля картоплі та кукурудзи, баштани. Жирує вночі, всунь лежить у самих «міцних» місцях, нерідко нагріб під собі суху траву, листя та гілки. Тримається чередами, що складаються з декількох десятків тварин; старі самці (Секачі) частіше зустрічаються поодинці. Гони буває в листопаді – січні і супроводжується запеклими бійками самців. Вагітність триває близько 4 місяців. У березні – травні самки приносять від 4 до 12 поросят. Три тижні смороди не покидають лігва, потім починають ходити з матір’ю, до 2 – 3-місячного віку переходять на годуй дорослих. Статевої зрілості досягають на третьому році життя.

Чисельність кабана в залежності від великої кількості кормів схильна до різких змін. Це один з найбільш цінних мисливсько-промислових звірів. У Радянському Союзі щорічно видобували близько 60 – 70 тис. кабанів.