Хохуль

Автор: , 20 Авг 2010

Хохуль

Хохуль – водний звірятко завдовжки 18 – 21 див; такої ж довжини його стиснутий з боків хвіст, вкритий великими роговими лусочками, між якими розташовані рідке волосся. Волосяний покрив густий, шовковистий і блискучий, буро-сірий на спині, сріблясто-білий на череві.
Хохуля поширена в басейнах Уралу, Волги, Дону; акліматизована в басейні Дніпра та гирло річки Мети (озеро Ільмень). Мешкає в заплавних водоймах, уникаючи швидкоплинної води, великих річок і водойм промерзають. Віддає переваги стариці з багатою
прибережної і водною рослинністю, з високим берегом. Тваринки знаходять притулок під година повені головним чином на незаліваемих горбах і на деревах.
Вхід у нору розташований на 10 – 30 див нижче рівня води; поступово нора піднімається і на 20 – 30 див вище рівня води розташовується гніздова камера.

Від входу в нору по дну водоймища зазвичай йдуть доріжки (борозенки). Взимку над цими доріжками видно під льодом ланцюжка бульбашок повітря.

Харчується комахами і їх личинками, п’явками, молюсками та іншими безхребетними, рідше рибою й рослинами. Період міркування розтягнутий з квітня до жовтня. У посліді звичайно 3 – 4 дитинчати. Линяння, навесні й восени. Видобуток хохулі була заборонена з 1920 по 1946 р., після чого в деяких районах розпочатий обмежений промисел цього звіра за ліцензіями.