Заєцьрусак

Автор: , 20 Авг 2010

Заєць-русакЗаєць-русак – типовий мешканець відкритих просторів. У листяних і змішаних лісах тримається узліссями, а на південному заході ареалу – і в глибині лісів. Хвойних лісів уникає. Взимку підходить близько до оселі, харчуючись на посівах озимих, у містах і садах. На годівлю виходить зі світанком, влітку – поки що тримається рясна роса; вдруге встає з лежанні вже після заходу сонця. Харчується майже виключно трав’янистими рослинами, віддає переваги злакові та бобові. Взимку об’їдає кору дерев і чагарників, у тому числі плодових й ягідних насаджень, ніж заподіює шкоду помітний садівництва. У рік дає два посліду (у лютому й у серпні), а на півдні, де вагітні зайчиха зустрічаються весь рік, до чотирьох послідом. Вагітність триває 45 – 48 днів. У посліді 2 – 4 (до 6) покритих густою шерсткою зайчати.

Ваги новонароджених близько 100 р. Зростають зайчата Пістро, через тиждень починають поїдати траву й незабаром переходять на корм дорослих. Чисельність зайця-русака схильна до різких коливань і залежить від весняних заморозків, через які гине молодняк. Крім того, зайці схильні різних захворювань, особливо в дощове літо, ранньої осені й у багатосніжні зими.