Заєцьбіляк

Автор: , 20 Авг 2010

Заєць-біляк

Заєць-біляк добрі знайомий мисливцям-любителям і мисливцям-промисловикам (мал. 95). Вуха його відносно короткі і, будучи притиснуті до голови, ледь сягає кінцями носа. Хвіст суцільно білий або злегка покритий зверху буруватими волоссям. Забарвлення волосяного покриву влітку рудувато-буре, взимку – чисто білий, лише кінчики вух завжди чорні. Довжина звірка 45 – 65 див, ваги від 2, 5 до 5, 5 кг.
Поширений по всій тундрової, лісової і лісостепової зон країни; відсутній на Кавказі і у Криму, Звичайний там, де добрі розвинені підлісок і трав’яний покрив. Суцільних високостовбурних хвойних лісів уникає. У тундрі і лісостепу воліє зарості чагарників, бережи річок та озер. Легко пересувається по пухкому снігу, так як у нього більш широкі лапи, ніж у зайця-русака.

 

Рис. 95. Зайці в зимовому хутрі: угорі – біляк, унизу – русак.

Харчується травою, взимку – корою осики, верби, модрини, молодими пагонами дерев і чагарників.

Восени, поки сніг неглибокий, охоче відвідує городи, на полях харчується сходами озимих.
Нір, як і всі зайці, не риє. Зайчата народяться прямо на землі і тому добрі розвинені, видючим, покриті густою шерстю, здатні бігати в перший же день. Після появи на світ, нассавшись материнського молока, смороду розходяться, ховаються в траві і за матір’ю не ходять. Зайчиха на наступний день і потім протягом тижня, відшукує їх, годує. Через 8 – 9 днів зайчата починають
є траву. Зайчиха дає два посліду на рік; на півдні – три посліду. Перший гін відбувається в березні. Вагітність триває близько 50 днів. Зараз же після народження перших зайчати відбувається нове спаровування і другий послід з’являється зазвичай у кінці липня. У посліді 3 – 10, частіше 4 – 5 дитинчат. Чисельність біляка, особливо на півночі ареалу, різко коливається. Багато звірів гине від епізоотичного глистових інвазій, особливо в дощові і холодні роки. У тундрі спостерігаються регулярні сезонні переселення біляків: восени, зазвичай у вересні, смороду йдуть на південь чередами по 15 – 20 і більше звірів, повертаються в травні. Линяють двічі на рік: з березня по травень і з кінця серпня по листопад включно. Заєць-біляк має велике промислове значення.
Заєць-русак крупніше зайця-біляка; довжина його 55 – 58 див, ваги 4 – 6 кг. Хвіст також довший, зверху він чорний або чорнуватий; В ™ 1, будучи притиснуті до голови й спрямовані вперед, заходять за кінчик носа. Літня забарвлення жовтувато-палево-руда з чорною брижами; на півдні вона однакова взимку й влітку, а на півночі зимові волосся чисто білими не бувають.

 

Поширений у південних і середніх областях європейської частини СРСР, на Кавказі, у Закавказзі, Північно-Західному Казахстані, на півдні західної та центральної частини Сибіру. Розселяючись на північ і північний схід, заєць-русак дійшов до Архангельська, Пермі, Свердловська, Ішиму, Омська; успішно акліматизований в Іркутській, Читинської областях і Алтайському краї.