Хом’як звичайний

Автор: , 20 Авг 2010

Хом'як звичайний

Хом’як звичайний – строкатий, середнього розміру гризун довжина його тіла 24 – 34 див, довжина хвоста 4 – 6 див (мал. 93). Забарвлення спини рудувато-бура, на боках передньої частини тіла по 3 великих білих або жовтих плями, черево чорне.
Поширений у європейській частині СРСР, на північ до Риги, Смоленська, Пермі, Красноярська, на схід – до Мінусінський степів. Живе на полях, вважаючи за краще межі, канави, городи: восени зустрічається в сараях і коморах. Нори риє великі, з кількома вхідними отворами, гніздовий камерою і коморами. Годується (вночі) насінням, кореневищами, зеленню, охоче поїдає і тваринну їжу, особливо комах. З кінця літа починає готувати запаси на зиму, перетягуючи в підземні комори в защічні мішках зерна гороху,
сочевиці, соняшнику, дрібну картоплю; у норі знаходять до 30 кг різних зерен.

Взимку впадає в сплячку. Самка приносити щорічно 1 – 2 посліду, по 6 – 8 (до 15) дитинчат у шкірному. У віці 2 – 3 тижнів молоді залишають батьківську нору, алі розмножуватися починають лише на наступний рік. Линяють з квітня до середини жовтня. У районах, де хом’яка багато, він завдає великої шкоди зерновим та городніх культур. Велике значення для боротьби з цим гризуном має його промисел.

 

Рис. 93. Хом’як звичайний.

Соня-полчок – невеликий (15 – 20 див) гризун з пухнастим 13 – 19-сантімотровим хвостом. Верхня частина тіла сіра, а нижня біла. Поширена на Кавказі і у лісах південно-західних областей СРСР. Мешкає в широколистяних (рейсі змішаних) лісах із розвиненим підліском. Добрі лазити по деревах. Харчується жолудями, горіхами, плодами і ягодами, іноді поїдає гусениць, жуків, яйця дрібних птахів. Типово нічному або присмерковий звірятко, денні години проводити в притулок. Найчастіше селитися в дуплах, рідше в пнях, старих пташиних гніздах, іноді заселяє шпаківні або будує з труй і листя кулясті гнізда па деревах та кущах. Восени впадає в зимову сплячку. Навесні, незабаром після пробудження, розмножується. За літо самка дає 1 – 2 посліду по 4 – 6 дитинчат. Вагітність триває 20 – 25 днів. Статевої зрілості соня досягають на іншому році життя. Линяють з весни після пробудження до качану зимової сплячки. Приносять невеликий шкоди садам, поїдаючи в них ягоди та фрукти.
Сліпаки – підземні гризуни з ледь помітним хвостом, сплощеної головою і прихованими під шкірою очима. У гігантського сліпака (довжина тіла 25 – 35 див) волосяний покрив сіро-палево-сріблястий, у звичайного (довжина його 20 – 27 див) – ліворуч сіро-бурий з жовто-білястим плямою ними подовжньою смугою на лобі.