Нутрия

Автор: , 20 Авг 2010

Нутрия

Нутрія по вигляду нагадує бобра, алі хвіст її конічної форми. Плавальної перетинкою з’єднані лише чотири пальці задніх ніг.
Завезена з Південної Америки в Азербайджан, Вірменію, Грузію, Таджикистан, Туркменістан і Краснодарський край. Розводиться в клітинах і у напіввільних умовах у деяких південних і центральних областей країни. Оселяється в озерах, стариці, річках, болотах і опріснених морських затоках. Їй необхідні великі зарості водної та прибережної рослинності. Вона не може жити у водоймах, які замерзають повністю і надовго (льодостав позбавляє звірків можливості добувати у воді корм). У високих берегах риє нори з виходом, наполовину прихованим під водою. Серед густих заростей прибережної рослинності влаштовує гнізда діаметром 50 – 100 див і висотою 15 – 30 див. Живити переважливо на зорях і вночі прикореневих стеблами, молодими пагонами, кореневищами і листям навколоводних і водних рослин.
У виводку буває до 14 дитинчат. Смороду народяться видючими, покриті шерстю і здатні плавати і поїдати корм дорослих звірків вже на другові добу.

Линяють протягом усього долі.
Ондатра – середнього розміру напівводний гризун (мал. 92). Хвіст завдовжки 23 див, покритий лусочками і сплощений з боків. Довжина тіла близько 30 див, ваги звірка 1 кг. Задні його лапи з неповними плавальними перетинками. Забарвлення волосяного покриву бура різної інтенсивності (низ тулуба вохристо-рудий), протягом долі майже не змінюється.

 

У нашу країну ондатра вперше завезена з Америки в 1927 р. і розселені більш ніж в 100 областях, краях і республіках. Живе в різних водоймах, не йдучи далеко від берега. На суші досить незграбна, алі у воді добрі плаває й пірнає й може залишатися під водою до 6 хвилин, пропливаючи понад 100 м. Основний корм ондатри – водна й прибережна рослинність. У невеликій кількості поїдає молюсків, комах і черв’яків. Активна вночі й у сутінки протягом усього долі. На качану зими під прозорим льодом добрі видно доріжки звірків, усіяні численними пухирцями повітря. Взимку, видобувши їжу під водою, вона вилазить на лід і влаштовує «кормові столики», де й поїдає корм. «Кормові столики» прикриті в цей година зведенням з рослинних залишків, склеєних мулом, і схожі скоріше на кормові хатки з двома входами-продушінамі. Ці хатки розташовані на льоду навколо житловий хатки на відстані 10 – 40 м. Житлова хатка представляє собою куполоподібну споруду з рослинних залишків, скріплених мулом і брудом. Фундаментом їй служать заламай тростини, купина або корч. Літні хатки багато менше зимових, які досягають більше метра у висоту. В основі хатки зроблені 2 – 7 лазів, що ведуть у велику кормову камеру, розташовану на рівні води. Якщо рівень води підіймається, те звірятко надбудовує хатку, у якій може бути кілька гнізд і кормових камер. У густо зарослих і щільних берегах ондатра риє нори. Чим вище беріг, тім коротше й простіше влаштована нора; у низьких берегах нора сягає 30 м довжини й має складну мережу ходів. Вхід у нору прихований під водою, алі добрі помітний з очищеною від рослинності доріжках на підступах до нього. Кілька вхідних отворів ведуть у витягнутий уздовж берега тунель, розташований також трохи нижче рівня води. Протягом літа (з квітня до вересня) самка приносити 1 – 2, а на півдні до 4 послідом, по 6-8 дитинчат у шкірному. Вагітність триває 25 – 26 днів. У місячному віці молодняк переходити на годуй дорослих і незабаром починає розселятися; молоді останнього посліду зимують з батьками й розселяються навесні. У цей же година, після розтину водойм, відбувається подалі розселення молодняку перший послід. Чисельність ондатри схильна до значних коливань. Ондатра стала найважливішим промисловим звіром у нашій країні.