Річковий бобр

Автор: , 20 Авг 2010

Річковий бобр

Річковий бобер – найбільший річковий гризун з сплюснутим хвостом, покритим великими роговими щитками (табл. II). Довжина його тіла 75 – 120 див, довжина хвоста 25 – 37 див, ваги 20 – 25 кг. Пальці задніх ніг з’єднані до пазурів широкої плавальної перетинкою. Забарвлення волосяного покриву від світло-каштанового до майже чорного. Остевие волосся блискучі, довгі та грубі; подпушь м’яка і дуже густа.
Минулого бобер мешкав на більшій частині Європи і Північної Азії. До качану XX століття був майже повністю знищений. Невеликі поселення бобрів залишилися в Білорусії, на Україні, у Воронезькій, Тюменській областях і Тувинської АРСР. З 1930 р. проводитися реакліматизації бобрів: за 32 роки випущено близько 5 тисяч бобрів в 48 областях і республіках. У недалекому майбутньому буде розпочато його обмежений промисел.
Бобри поселяються у водоймах, вважають за краще повільно поточні річки, озера, стариці, канави.

Обов’язкова умова для існування бобрів – рясна деревна та чагарникова рослинність на берегах водойм. Їжею Боброві служать осика, верба, тополі, рідше береза. Своїми різцями він підгризають дерева і валити їх. Гілки і кору поїдає звичайно відразу на місці, а стовбур «розпилює» на поліна і відносить або сплавляє до житла, де складає в запас. Влітку живити також трав’янистою рослинністю.
Живуть бобри сім’ями. Нори риють у крутих берегах з виходом під воду або (при низьких і багнистих берегах) будують хатки, зовні схожі на копицю сіна, також з виходом під водою. Побудовані з палиць і гілок хатки щільно скріплені мулом. Висота хатки може досягати 2 м, а діаметр її заснування – 12 м. На річках будують дамби з палиць і гілок, скріплених мулом. Зустрічаються дамби в кілька десятків метрів завдовжки, що піднімають рівень води і затоплювати ліс, де бобри валяти дерева і сплавляють їх до житла. Крім того, наявність греблі підтримує постійний рівень води, що не дає обсихати бобровим хаток і перешкоджає проникненню в них хижаків. Іноді бобри риють прибережні канали шириною 0, 4 – 0, 5 м, глибиною до 1 м і довжиною в кілька сотень метрів. За каналу звірі сплавляють шматки стовбурів і гілки. Активний бобер головним чином вночі. Він дуже обережний і при найменшій небезпеці ховається під водою. З осені бобри заготовлюють корм на зиму, зрізаючи і затоплюючи в оселі купи гілок. Взимку звірі на поверхню не показуються, харчуються цими запасами. Гони проходити один раз на рік – у кінці зими або ранньою весною. Вагітність триває 105 – 107 днів. У виводку буває 2 – 5 дитинчат, які народжуються видючими, добрі опушеними і в 2 – 3-денному віці вже здатні плавати. Вигодовування молоком триває близько 2 місяців, алі вже в 3-тижнів-ном віці бобрята починають поїдати корм. Статева зрілість настає на третьому році життя.