Бабаки

Автор: , 20 Авг 2010

Бабаки

У нашій країні живуть бабаки 3 – 4 видів. Це великі гризуни, довжина тіла яких коливається від 40 до 70 див, а довжина хвоста – від 8 до 22 див. На передніх лабетах по 4 пальці. Забарвлення волосяного покриву від жовто-рудою до коричнево-чорнуватий з брижами, без плям і без смуг (мал. 90).
У рівнинних степах Європи і Казахстану в минулому був широко поширений байбак; зараз він зберігся лише в цілинних степах – Стрілецькій та Кам’яною, в Оренбурзькій, Челябінській областях і у деяких районах Казахстану. Сірий, або алтайський, з у-р про до населяє Алтай, Тарбагатай і Тянь-Шань; бабак Мензібра – Західний Тянь-Шань; довгохвостий, або червоний, бабак – хребти Намір-Алая і Тянь-Шаню, тарбаган – степу Забайкалля та Тувинської АРСР, черношапочний, або камчатський, бабак – гори Північно-Східного Сибіру.
Живуть за відкритими трав’янистим ділянках, рідше на узліссях лісу.

На піднятою цілині довго не живуть. Селяться колоніями, які особливо добрі виражені в горах. Риють прості (тимчасові) і складні (постійні) нори. Останні йдуть на глибину 3 – 7 м і мають кілька отнорков, гніздових камер і бічних ходів. На поверхні з викидається землі утворюються високі купи-сурчіни, або бутани. У серпні-жовтні, у залежності від клімату, бабаки, по кілька тваринок у норі, залягають у зимову сплячку. Пробуджуються в березні – травні. Навесні харчуються злаками, влітку – різнотрав’ям. Північні бабаки поїдають також гілки верби і комах. Гони проходити навесні, мабуть, ще в норі до виходу на поверхню. Вагітність триває 35 – 40 днів.
8 посліді від 2 до 10 дитинчат. Через місяць смороду починають виходити з нори, а ще через два тижні переходять до самостійного життя. Статевої зрілості досягають на іншому або третьому році життя. Линяють один раз у рік – з качану літа до осені. У деяких районах бабаки хворіють чумою і є рознощиками цієї інфекції. З розорюванням цілини чисельність бабаків на рівнинах швидко зменшується.