Бурундук

Автор: , 20 Авг 2010

Бурундук

Бурундук менше білки. Довжина його тіла 13 – 16 див, хвоста – 9 – 12 див. На спині 5 темно-бурих поздовжніх смуг, що чергуються з сіро-жовтими просвітами, груди і черевце брудно-білі.
Поширений у лісах Сибіру на захід до пониззя Печори, Вологди й далі по Волзі до гирла Ками. Живе у хвойних і змішаних лісах, дрібнолісся, чагарниках по берегах річок, іноді селитися на околицях полів. Добрі лазити по деревах, алі живе в норах або дуплах дерев, що впали. Нори прості, довжиною близько метра з гніздової камерою, комори й одним – двома сліпими отноркамі. Веде денний і сутінковий спосіб життя. Харчується насінням хвойних дерев, ягодами, насінням чагарників і трав, грибами, охоче їсть комах, молюсків, черв’яків, яйця птахів, а також зелені частини культурних рослин та їх насіння.

Восени влаштовує великі (до 8 кг) запаси в коморі нори. У вересні – жовтні залягає в норі в сплячку. Прокидається у квітні – травні. Гони починається відразу ж після пробудження. Вагітність триває близько 30 днів. У виводку 4 – 10 дитинчат. Приблизно через місяць смороду починають виходити з нори, а у віці 1г/г місяців вже ведуть самостійний спосіб життя. Линяє бурундук один раз на рік, влітку. Є об’єктом промислу.

Байбак   (угорі) і довгохвостий бабак.