Білка звичайна

Автор: , 20 Авг 2010

Білка звичайна

Влітку її забарвлення варіює від рудо-червоної і коричневої (на заході) до буро-чорній (на сході), взимку – від рудо-сірого до блакитним і темно-сірої. Черевце завжди чисто біле, хвіст бурий, яскраво-рудий або чорний. Довжина тіла 18 – 25 див, хвоста – 14 – 18 див (табл. II).
Поширена по всій лісовій зоні нашої країни. Завезена також у гірські ліси Криму, Кавказу і Тянь-Шаню. Віддає переваги високостовбурні ліси з густимо підліском. Більшу частину життя проводити на деревах, по яких чудово лазити, стрибає на 3 – 4 м, а по косій зверху вниз – на 10 – 15 м, живе в гніздах діаметром 30 – 50 див кулястої форми з двома отворами з боків. Гніздо вона будує сама з тонких гілок, лику, мохам, лишайників. Підстилкою служать вовна інших тварин, пір’я птахів і т.п.

У змішаних лісах гнізда розташовані зазвичай у верхній третині ялин. Білка будує кілька гнізд, якщо в одному з них розлучиться багато бліх, вона переселяється в інше. Рідше селитися в дуплах, старих гніздах сорок чи інших великих птахів.
Веде денний спосіб життя. У сильні морози і бурани може не виходити з гнізда по кілька днів.
Основний корм білки – насіння хвойних дерев, горіхи кедра, насіння модрини; менш охоче лущитися шишки сосни. Їсть також нирки їли, суцвіття верби й осики, пізніше – ягоди, гриби, комах, іноді яйця і пташенят птахів. Гриби, особливо на півночі, займають другу місце в харчуванні білки після насіння хвойних; білка заготовляє їх на зиму, розвішуючи на гілках дерев або засовуючи за відстала кору.

Чисельність білок залежить від урожаю насіння хвойних дерев. Максимальне число білок буває один раз на 4 – 5 років у південних районах і у північних – в 6 – 7 років. При великій кількості кормів білки інтенсивно розмножуються і приріст їх тоді складає більше 400%, а при недоліку кормів – ледве 75%.
Терміни гонам залежати від перегодь і від врожаю насіння хвойних дерев. Перший гін зазвичай проходити у квітні, другий – через 50 – 75 днів. Вагітність триває 33_37 днів. У північних районах буває 1 – 2 посліду, у південних – до трьох. У посліді (залежно від кількості кормів) від 2 до 12 білченят. Прозрівають смороду через місяць, в 35 – 40-денному віці починають вилазити з гнізда і здобувати корм, а в 2-місячному остаточно переходять до самостійного життя. Статевої зрілості досягають в 5-місячному віці. Наприкінці літа за неврожай насіння хвойних дерев білки починають кочувати Іноді кочівлі перетворюються на масові міграції. Тваринки йдуть широким фронтом в одному напрямку, перепливають річки, з’являються в оселях, степу, тундрі та інших невластивих їм місцях.
Головні вороги білки – яструб-тетерев‘ятник і куниця. Мишоподібні гризуни в роки високої чисельності виявляються конкурентами білки, поїдаючи багато насіння з упалих шишок. Різке скорочення чисельності білок буває в результаті захворювання їх кокцидіоз.
Линяє двічі на рік – навесні та восени.
Білка має велике промислове значення.
Персидська, або кавказька, білка. На відміну від звичайної, черевце її була-руде, спинка рудувато-сіра з темно-сірої брижами, боки яскраво-руді. Зі зміною пори долі забарвлення волосяного покриву міняється незначно. Розміри її ті ж, що й звичайної білки.
Поширена в лісах Закавказзя, по південному схилу Головного Кавказького хребта і на північних схилах Малого Кавказького хребта. Живе в листяних лісах і садах. Живе в дуплах. Харчується буковими, волоськими та лісовими горіхами, жолудями, фруктами і ягодами. Гони проходити в грудні – лютому. У посліді 3 – 7 білченят. Промислове значення (через коротке і грубого хутра) невеликий.