Барханний кіт

Автор: , 20 Авг 2010

Бархани кіт – дрібна кішка на коротких ногах, підошви лабетів густо вкриті волоссям. Довжина тіла 54 – 58 див, хвоста – 32 – 36 див. Вуха невеликі, без пензликів. Забарвлення сірувато-охриста, на кінці хвоста три неясних темних кільця.
Поширений у Кара-Кумах і Кизилах-Кумах. Живе в горбистих, порослих чагарником пісках. Риє неглибокі нори. Харчується тушканчики, піщанки та іншими гризунами. Кошенята (2 – 4) з’являються у квітні.
З інших представників сімейства котячих у нашій країні зустрічаються тигр, пантера (леопард), сніжний барс (ірбіс) і гепард. Всі ці хижаки вкрай нечисленні, і відловлюють їх (для зоопарків) лише за спеціальними дозволами.