Рись

Автор: , 20 Авг 2010

Рись

Рись – висока на ногах, з коротким, як би обрубаним хвостом (мал. 88). Довжина її 85 – 105 див, хвоста – 13 – 19 див. Забарвлення волосяного покриву варіює від димчасто-білястою до іржаво-коричневого. Темні плями або короткі смуги розкидані по всьому тілу, хоча годиною і ледь помітні. Вуха закінчуються пензликом чорного волосся.
Широко поширена в лісовій зоні. Зустрічається також у гірських лісах Західної України, Кавказу і Середньої Азії. Дотримується високостовбурних і захаращених лісів. Добрі лазити по деревах, плаває, бігає і стрибає. Звичайна видобуток – зайці, молодняк копитних та птиці. При глибокому снігу нападає і на дорослих козуль, кабаргу, оленів та інших копитних, а іноді – і на дрібний домашній худорбу. Жертву краде або підкараулює її, лежачи над стежкою на поваленому дереві, товстому суку або камені.

Живе осіло, полює (поодинці та сім’ями) на ділянці 5 – 15 кв. км, кочує лише при недоліку корму. Лігво влаштовує в буреломи, під виворіт, у низькому дуплі, щілині каменів або печері. Гони проходити з лютого по квітень. Вагітність триває 66 – 70 днів. У виводку 2 – 4, рідко 6 кошенят. Смороду прозрівають на 10 – 12-й день і годуються молоком 2 – 3 місяці. Сім’ї розпадаються через10 – 11 місяців. Статева зрілість настає в кінці іншого долі життя.

Каракал, або пустельна рись, схожий зі звичайною риссю, алі менше за неї. Довжина цієї кішки 65 – 75 див, хвоста – 25 – 27 див. Забарвлення волосяного покриву однотонні, червонувато-піщана; униз тулуба білястий з рудуватим відтінком; окружність очей і низ морди білі; між очима і верхньою губою чорна пляма. На вухах великим хутром чорного волосся.
У СРСР пустельна рись поширена тільки в Туркменії. Мешкає в порослих чагарниками пісках і Тугайовий заростях. Харчується зайцями-пісковиками, тонкопалимі ховрахами, піщанки, тушканчики, птахами. Кошенята плямисті.
Манул – невелика присадкувата кішка з короткими вухами і довгим густимо волосяним покривом. Довжина тіла 52 – 65 див, хвоста – 21 – 25 див. Забарвлення сіро-руда до червонуватого з сивиною. На лобі і на верхній частині голови дрібні чорні плями; на щоках по трьох темних смуги. На крупі і хвості кілька темно-бурих поперечних смуг. _
Поширений у Закавказзі, Казахстані, Середній Азії, Південному Алтаї, Тувинської АРСР і у Забайкаллі. Живе в сухих степах напівпустелі, передгір’ях і на схилах гір. Селитися в старих норах бабаків, борсуків та ін Годується переважливо полівки, пищуха, піщанка, птахами. Кошенята з’являються з кінця березня до травня. Спосіб життя вивчений недостатньо.