Дика європейська кішка

Автор: , 20 Авг 2010

Дика європейська кішка

Дика кішка європейська трохи крупніше домашньої: довжина її тіла 58 – 75 див, хвоста – 30 – 34 див. Забарвлення волосяного покриву іржаво-сіре, тьмяна, з жовтуватим нальотом на спині, впоперек тіла йдуть 8 – 12 темних смуг, на верхній частині голови і шиї – 4 поздовжні смуги; одна або дві такі смуги тягнуться по хребті до основи хвоста. Хвіст товстий, з 5 – 7 широкими темними кільцями і темнимо кінцем. На горлі буває біла пляма, на череві – рідкі темні плями.
Поширена в Західній Україні, Молдавії, на Кавказі і у Закавказзі. Живе переважливо в широколистяних і змішаних лісах, чагарниках і очерету по берегах річок.
Плямиста кішка крупніше домашньої, алі менше європейської. Довжина її 48 – 70 див, хвоста – 27 – 31 див. Забарвлення волосяного покриву сіро-жовтувата зверху тулуба і брудно-біла знизу.

На тулубі, кінцівках і голові дрібні чорні плями. На верхній частині голови 4 поздовжні темні смуги; хвіст з 6 – 8 чорними кільцями і чорним кінцем.
Поширена в Закавказзі, лівобережжі пониззя Волги і далі на схід по всьому Південному Казахстану та Середньої Азії. Мешкає в напівпустелях і пустелях, а також у передгір’ях. Зазвичай займає чужі нори. Харчується дрібними ссавцями і птахами, рідше зайцями, ящірками, ягодами, комахами.
Далекосхідний кіт крупніше двох попередніх кішок. Довжина його 75 – 96 див. Забарвлення волосяного покриву – на спині сірувато-жовта, на череві – брудно-біла з жовтизною, поцяткована темно-рудими плямами, уздовж спини тягнуться три рудувато-бурі смуги, а поперек шиї – 4 – 5 таких же смуг, на лобі – 2 білі смуги, на хвості 7 неясних кілець іржавого кольору.
Поширена на Далекому Сході, у басейні Амуру і по узбережжю Японського моря. Мешкає в гірських лісах і чагарниках, по річкових долинах. Лігво влаштовує в дуплах дерев.

 

Харчується дрібними гризунами та птахами, ловити також зайців і білок, зрідка нападає на молодих козуль. Спосіб життя вивчений недостатньо.
Очеретяний кіт, або хаус, – однотонної, рудо-сірого забарвлення; на вухах невеликі пензлики темних волосся (мал. 87). Довжина ті – Рис. 87. Очеретяний кіт, або хауе. ла 70 – 75 див, хвоста – 25 – 30 їм.
Поширений у гирлі Волги, на Кавказі, у Середній Азії й Південному Казахстані. Живе по долинах річок і берегів озер, віддає переваги великі зарості чагарників й очерету. Іноді займає старі нори борсуків, дикобразів та лисиць. На відміну від інших котів плаває добрі. Харчується птахами, підбирає поранених качок та фазанів, видобуває водяних щурів, ондатр і середини й.