Європейська норка

Автор: , 20 Авг 2010

Європейська норка

Європейська норка за забарвленням волосяного покриву і розмірами схожа па тхора (довжина її 28 – 40 див). Забарвлення буро-коричнева, блискуча, підшерстя попелясто-бурий. Низ шиї і губи білі, на грудях біла пляма. Пальці з’єднані плавальними перетинками.
Поширена в лісовій, лісостеповій та північній частині степової зони, на схід – до Іртиша і Актюбінська. Відсутній на півночі Карелії, в Архангельській області, Криму, Прикаспійських степах і у Закавказзі. Живе з невеликим лісовим річках, стариці, заплавних озер і струмків. Веде напівводний спосіб життя, алі від водойми іде тільки в разі голоду. Притулком служать нори, які вона риє сама, або розширює нори водяний щури або ондатри. Вхід у таку нору частіше йде з-під води. Рідше поселяється в колодник на березі, під купами хмизу чи в залому тростини.

Звичайно має кілька тимчасових сховищ, у яких ховається при небезпеці. Взимку вона живе у швидких перекатів, ополонок і незамерзаючих струмків. Добрі плаває і пірнає. Основним кормом їй служать водяні щури, жаби, раки, молюски, риба, мишоподібні гризуни та птахи. Восени і взимку влаштовує великі запаси корму. ДОІ буває в березні – квітні. У посліді 4 – 6 (до 7) дитинчат. Виводки розпадаються на качану осені. Статевої зрілості норки досягають у кінці першого долі життя. Весняна линяння починається в березні, триває всі літо і переходити в осінню, яка закінчується в листопаді.

Американська норка відрізняється від європейської величиною (довжина її тіла 30 – 42 див), більш темнимо і м’яким волосяним покривом. Білі плями можуть бути не тільки на вустах і грудях, алі й на череві і у пахах.
З 1933 р. акліматизована більш ніж в 30 областях і краях нашої країни. Успішно прижилася в Башкирії, на Алтаї і Далекому Сході. Звероводамі при клітинному розведенні виведені кольорові норки – блакитні, платинові, палеві, білі, чорні і ін По способі життя схожа з європейською, алі більш плідна. У виводку буває до 12 дитинчат.
Річкова видра має характерно витягнутим присадкуватим тілом і невеликий сплощеної головою, непомітно переходити в довгу товсту шию. Довгий хвіст, розширений біля коренячи, покритий коротким волоссям. Пальці лабетів до кінця з’єднані широкої плавальної перетинкою. Довжина тіла 63 – 90 див, хвоста – 35 – 50 див. Забарвлення однотонні, коричнева, черевце з сріблястим нальотом. На нижній стороні морди, шиї і грудях можуть бути невеликі білі плями.
Поширена по всій країні, крім тундр Азії, пустель Казахстану й Середньої Азії. У ряді районів винищена. Мешкає в багатих на рибу водоймах, що мають взимку ополонки, незамерзаючі перекоти й порожнечі під льодом. Притулком служать прості нори, вхід до яких розташований нижче рівня води, а також використовує порожнечі між камінням. При великій кількості корму живе осіло. Під година голоду або в разі утворення суцільного крижаного покриву кочує. Дуже добрі плаває й пірнає, подовгу залишаючись під водою. Харчується рибою, алі їсть і раків, молюсків, жаб, птахів. Біологія розмноження вивчена слабко. Виводки з 2 – 5 молодими зустрічаються з квітня по грудень. Линяння проходити поступово, і густота волосяного покриву по сезоні майже не змінюється.