Пещення

Автор: , 20 Авг 2010

Пещення

Пещення – найдрібніший представник родини куницевих, довжина її тіла 11 – 29 див. Забарвлення волосяного покриву взимку (крім звірків крайнього півдня) чисто біла, влітку Спина бура, а черевце залишається білим.
Поширена по всій країні, крім островів Північного Льодовитого океані, Сахаліну і центральних ділянок пустель. Мешкає в найрізноманітніших угіддях. Веде осілий спосіб життя. Гнізда влаштовує в норах гризунів, під стогами сіна, серед каміння і т.п. Харчується майже виключно мишоподібними гризунами, землерийки і кротами, проникаючи в їх нори. Взимку нерідко полює під снігом. Число дитинчат – від 3 до 9. Линяння навесні і восени. Чисельність пещення коливається по роках і залежить від великої кількості мишоподібних гризунів.
Горностай звичайно крупніше пещення (18 – 26 див), хоча зустрічаються і дрібні тваринки.

Забарвлення волосяного покриву взимку білосніжна, алі кінчик хвоста чорний (табл. II), влітку забарвлення спинки бура, а черевця – біла або з легенею лимонним відтінком.
Поширений у всій країні, включаючи більшість островів. Ні горностая лише в Криму, Закавказзі і у внутрішніх районах пустель Туркменії. Мешкає в найрізноманітніших угіддях, віддає переваги бережи річок, яри, чагарники, схили гір. Гнізда влаштовує в норах гризунів під хмизом, у колодник, у коренях дерев, у стогах сіна, серед каміння. Тримається парами, а восени – сім’ями. Харчується переважливо дрібними гризунами, рідше птахами, жабами, комахами, ящірками. При великій кількості їжі влаштовує запаси. Гони буває на качану літа, сильно розтягнутий. Вагітність має стадію спокою і тому триває 10 – 11 місяців. У виводку 8 – 9 (до 18) дитинчат. Смороду прозрівають через місяць і тримаються з батьками до зими. Линяння два рази на рік – навесні та восени. Чисельність горностая різко коливається по роках, залежить від великої кількості гризунів.
Колонок – вохристо-палевий хутровий звір, кінчик морди сірий, а нижня частина її і губи білі. Довжина тіла 28 – 29 див (табл. II).
Поширений у сибірській тайзі (крім Камчатки і Сахаліну) на захід до Уралу.

Живе в лісах та лісостепу, віддає переваги захаращених ділянки або ліси з густимо підліском, долини річок, бережи озер і боліт. У горах здійснює сезонні переміщення. Гнізда влаштовує в норах гризунів, під корінням дерев, у колодник, серед каміння. По деревах лазити неохоче, алі добрі плаває. Переважливо харчується гризунами, рідше птахами, іноді – рибою. Основний конкурент – соболь, який виганяє стовпчик із зайнятих їм угідь.
Гони проходити ранньою весною. Вагітність триває 30 – 40 днів. У виводку 4 – 10 прозрівають через місяць дитинчат. Линяння навесні і восени. Зимова забарвлення лише злегка світліше річною, алі волосяний покрив набагато довший і гущі.Киргизії і Таджикистані. Живе по схилах порослих чагарником гір, у долинах
річок, ярах та ущелини. У гірських лісах воліє розріджені ділянки, кам’янисті осипи, переліски. Гнізда влаштовує серед каменів, у норах гризунів, рідше в колодник або під хмизом Харчується гризунами та птахами, іноді ящірками та комахами. Гони протікає ранньою весною. Вагітність триває близько 40 днів. У виводку 5 – 8 дитинчат, які тримаються з батьками до пізньої осені. Линяння навесні і восени.
Чорний, або лісовий, тхір. Довжина тіла 29 – 46 див (табл. II). Забарвлення волосяного покриву чорно-бура, блискуча; черевце і боки світліші, а хвіст і лапи темніше спини; подпушь палева. Морда і облямівки вух білясті, губи і низ морди білі. Між очима темна пляма.
Поширений у лісовій і лісостеповій зонах Європи на північ до Петрозаводська, Сиктивкара, на схід – до гірських схилів Уралу. У Криму та на Кавказі не водитися. Живе в листяних і змішаних лісах, віддає переваги заростаючи вирубки і гару, чагарники, яри, заплави річок і болота. Нерідкий у садах, парках і селищах. Гнізда влаштовує в купині серед боліт, під пнями, хмизом, у стогах сіна, у старих норах лисиць, борсуків, серед каміння, під будівлями. Взимку тхори часто селяться в стогах сіна, соломи та в селищах. Основний корм – дрібні гризуни і жаби, рідше птиці і ящірки. Думка про великий утраті, що наноситися тхорів домашній птиці, невірно. При великій кількості корму тхори роблять запаси. Гони буває навесні. Вагітність триває близько 40 днів. У виводку частіше 4 – 6 (до 12) дитинчат. Смороду прозрівають через місяць і переходять до самостійного життя восени. Статевої зрілості досягають на іншому році життя. Линяння два рази на рік – у березні – травні та вересні – листопаді.

 

Світлий, або степовий, тхір відрізняється від лісового більш світлою палево-жовтим забарвленням волосяного покриву. Чорно-бурі кінці рідкісних остевих по-
У молодих звірків голова біляста з темною «маскою» на морді. Черевце, лапи і кінці хвоста чорно-бурі; по середній лінії черева проходити світла смуга. Довжина тіла 30 – 52.
Поширений у лісостеповій і степовій зонах Європи, Сибіру, Казахстану та Середньої Азії. Мешкає в степах, напівпустелях, цибулях, рідше в розораних полях, чагарниках і світлих гаях по схилах гір. Селитися серед каменів або коріння дерев, а також у норах ховрахів і хом’яків, перебудовуючи їх, сам іноді риє прості нори. Головною здобиччю служать ховрахи, хом’яки, піщухи і дрібні гризуни, рідше поїдає птахів, ящірок, комах. Гони проходити навесні або на качану літа. Вагітність триває близько 40 днів. У виводку зазвичай 8 – 10 (до 20) дитинчат.
Статевої зрілості досягає до кінця першого долі життя. У районах, де лісовий та степової тхори мешкають в одних угіддях, ці тварини дають помісі. Линяє навесні і восени. Чисельність його за роками різко коливається.
Перев’язка нагадує невеликого тхора. Довжина тіла 27 – 39 див. Спина рудувато-бура або оранжево-жовта, з дрібними іржаво-коричневими, золотисто-жовтим або білуватими плямами. Черевце, кінцівки і кінець хвоста чорно-бурі. Поперек голови позаду очей проходити широка біла смуга (мал. 86). Краю вух і кінець морди білі. Забарвлення хутряного покриву за порами долі не змінюється.
Поширена в пустельних-степових районах країни – від півдня України до Алтаю.