Харза

Автор: , 20 Авг 2010

ХарзаХАРЗ – велика куниця з довгим, не особливо пухнастим хвостом. Довжина тіла 50 – 80 див, хвоста 35 – 44 див, ваги 2 – 6 кг. Волосяний покрив грубуватий, верхня частина голови, задня частина спини, лапи і хвіст блискучі, чорно-бурого забарвлення, підборіддя білий, нижня частина горла і грудей золотисто-оранжеві. Передня половина спини і боки золотисто-жовті. У нашій країні поширена тільки на півдні Далекого Сходу. Добрі
лазити по деревах, швидко стрибає з дерева на дерево на відстані до 10 м. Нападає на кабаргу, молодих оленів, козуль і лосенят. Ловити звичайних білок, білок-летять, зайців, пищуха і птахів. Поїдає також кедрові горіхи, виноград та ягоди. Спосіб життя вивчений недостатньо.
Соболь – середнього розміру хижий звір з короткими ногами і відносно коротким хвостом (табл.

II). Довжина тіла 32 – 58 див, хвоста 9 – 20 див. Волосяний покрив дуже густий і шовковистий, по фарбуванню варіює від жовтувато-бурого до темно-шоколадного. На горлі може бути світло-сіре або жовтувате пляма.
Минулого соболь був широко поширений у тайгових лісах, алі з-за посиленої переслідування людиною ареал його розпався на ряд ізольованих ділянок і лише в останні роки ставши відновлюватися, потім розширився порівняно з 1920 р. в 4 – 5 разів.
Живе як у гірській, так і у рівнинній тайзі; воліє кедровнікі і високостовбурні, захаращених лісу, прорізані струмками та річками. Зустрічається і в інших тінах тайги, кедрових стланика і Гольця. Веде осілий спосіб життя, алі при недоліку кормів здійснює великі переходь. Гнізда влаштовує в дуплах, колодник, коріння дерев, між камінням. Добрі лазити по деревах, проте більшу частину корму видобуває на землі. ХарзаУ харчуванні переважають дрібні гризуни та кедрові горіхи.

Гони – у червні – липні (навесні буває помилковий гони). Вагітність триває 9 місяців, має стадію спокою. У посліді 1 – 10, частіше 3 – 4 дитинчати. Статевої зрілості досягає до 10 – 16-місячного віку. Линяє двічі на рік – навесні – у лютому – березні (до червня – липня), восени – з серпня по жовтень.
У басейні Печори і у Зауралля, де спільно мешкають соболь і лісова куниця, між ними виникають помісі – так звані кідуси. Довгим пухнастим хвостом і грубимо хутром смороду більше схожі на куниць. Кідус потомства не дає.
Лісова куниця, або желтодушка, схожа на соболя, відрізняється від нього довгим хвостом. Довжина тіла 38 – 58 див, хвоста – 17 – 25 див. Забарвлення волосяного покриву буро-коричнева з палевий відтінком, на горлі різко окреслене жовта пляма (табл. II).
Поширена в лісовій зоні Європи і у Західному Сибіру, зустрічається на Кавказі. Живе в лісах, віддаючи переваги старі перестиглі ділянки з дуплистими деревами. Селитися в дуплах і болючих Гайне, рідше – серед каменів або вітролому. Легко перестрибує з дерева на дерево, алі вважає за краще пересуватися по землі. Основний корм – мишоподібні гризуни і білки, плоди і ягоди; у деяких районах ловити багато птахів. Гони проходити влітку. Вагітність триває близько 9 місяців. У посліді 2 – 6 дитинчат, прозрівають через місяць. Статевої зрілості досягають на іншому році життя. Линяння, як у соболя, навесні і восени.
Кам’яна куниця, або белодушка, схожа на лісову куницю; відрізняється від неї меншими (до 45 див) розмірами і більше довгим (26 див) хвостом. Волосяний покрив грубіше, ніж у лісової куниці, сіро-бурий до коричневого. Біле або жовтувате Підковоподібне пляма на горлі переходити на передні ноги. Поширена в Прибалтиці, Білорусії, Молдові, Україні (включаючи Крим), південно-західних областях РРФСР, на Кавказі, у горах Середньої Азії, Казахстані.
Пов’язана з лісом менше, ніж лісова куниця; мешкає також у безлісих горах і чагарниках. Харчується гризунами, ягодами і плодами. Кам’яна куниця і лісова кушща з біології розмноження та ліньки подібні.