Росомаха

Автор: , 20 Авг 2010

Росомаха

Росомаха – досить великий, присадкуватий звір на коротких ногах (мал. 83). Довжина його тіла 76 – 86 див, ваги 11 – 14 кг. Волосяний покрив густий і довгий, з грубої остю темно-бурого забарвлення. Спина, шия, груди, черево і кінець хвоста темно-коричневі. Від основи хвоста з боків тягнеться жовтувата або рудувата смуга.
Поширена в лісовій, почасти тундровій і лісостеповій зонах. Мешкає в рівнинній та гірській тайзі. Широко бродити, проходячи за добу десятки кілометрів, алі в місцях, багатих кормом, затримується на кілька днів. Сховища влаштовує під каменями, виворіт коренів, у низько розташованих дуплах, іноді риє неглибокі нори на схилах ярів. Годується зайцями, гризунами, птахами, рибою і падаллю снулу (остання, особливо взимку, часто складає основну їжу).

Нападає на молодняк лося, північного оленя, кабаргу та інших копитних. Нерідко поїдає звірів і птахів з ловушок та продовольчі запаси мисливців. У невеликій кількості їсть ягоди, кедрові горіхи, гриби. При великій кількості їжі влаштовує запаси.
Гони проходити влітку. Вагітність має стадію спокою і триває близько 10 місяців. Дитинчата – звичайно 2 – 3 (до 5) – народяться в березні – травні. Самка годує їх молоком близько двох місяців. Виводки розпадаються на качану осені. Самки розмножуються не щорічно. Статевої зрілості досягають на третьому році життя. Линяння проходити два рази на рік – навесні та восени. Спосіб життя вивчений недостатньо.