Борсук

Автор: , 20 Авг 2010

Борсук

Присадкувата тварина, тіло клиноподібної звужується до морди, довжина його 60 – 90 див, хвіст довжиною 16 – 20 див, важить 30 – 34 кг. Волосяний покрив грубий, з довгою, рідкісної остю, буро-сірого забарвлення з дрібною чорної брижами. Морда світла, уздовж голови тягнуться темні смуги (мал. 83). Мешкає у всіх зонах, крім тундри, рідкісний у типовій тайзі. Найбільш численний у змішаних лісах, лісостепу і горах, покритих чагарниками.
Живе зазвичай у самостійно виритих норах, займаючи їх багато років. Риє їх на схилах ярів сухих або піщаних пагорбів, на височинах. Нори складні з численними підземними галереями, отноркамі і виходами. Гніздові камери вистелені сухою травою і листям. Спосіб життя осілий; у пошуках корму борсук проходити за ніч всього 3 – 5 км.

На зиму впадає в сплячку, алі при відлигах може виходити на поверхню землі. На півдні в сплячку не залягає зовсім, або сплячка, часто перериваючись, триває всього близько двох місяців. Харчується в основному комахами, дрібними гризунами, жабами, ящірками, ягодами, плодами, кореневищами соковитими і т.п. У деяких місцях шкодіти баштанних культур, винограду, посівам кукурудзи. Період гонам розтягнутий з весни до середини літа. Вагітність, включаючи стадію спокою (латентну), коли зародок майже не розвивається, триває близько долі. У посліді до 6 дитинчат; смороду народжуються сліпими, прозрівають через місяць і в 3 – 4-місячному віці переходять до самостійного життя. Іноді молоді залягають у сплячку в одній норі з матір’ю. Линяють борсуки влітку.