Бурий ведмідь

Автор: , 20 Авг 2010

Бурий ведмідь

Забарвлення волосяного покриву варіює від темно-бурого, майже чорного, до буро-палевий. Вуха невеликі, округлі. Довжина тіла 2 м і більше, ваги досягає 500 кг (зазвичай близько 200 кг).
Широко поширений у лісовій зоні, на півночі – до лісотундри, на півдні в минулому – до степів, проте через посиленої переслідування людиною південна межа ареалу, особливо в європейській частині СРСР, пролягає тепер набагато північніше. Зустрічається в Закавказзі, на Кавказі, Тянь-Шані і Памірі (мал. 82).
Віддає переваги великі лісові масиви, багаті ягідниками, болотами, гарами і ярами. У горах нерідко піднімається на високогірні цибулі, доходити до кордону снігів і здійснює сезонні кочівлі.
Їжа дуже різноманітна й змінюється в залежності від пори долі й місцевості. Звір їсть лісові ягоди, стебла великих зонтичних рослин, злаків (незрілий овес), дикі фрукти, кедрові горіхи, жолуді, каштани й т.п.; з тваринних кормів – мурашок, жуків й їх личинки; бджолиний мед, а при нагоді – рибу , жаб, гризунів, птахів та їх яйця.

Охоче поїдає падло. На великих тварин нападає рідко – при голодування ранньої весни й пізньої осені. Надлишки їжі ведмеді ховають про запас, закидаючи їх гілками, мохами або дерном.

 

Бурий ведмідь.

До жовтня – листопаду ведмеді дуже жиріють і залягають у барлоги. Лише голодні або хворі «шатуни», не накопичили достатньо жиру, взимку бродять і небезпечні для домашніх тварин і людини. Залишають барліг у квітні – травні (на півдні раніше).
Гони в червні – липні. Ведмедиця приносити ведмежат раз на два роки. Вагітність її триває близько 7 місяців. Дитинчата (звичайно 2) народжуються в барлозі (кінець грудня по лютий). Ведмедики народяться сліпими, безпомічними і важать всього 600 – 700 м; прозрівають через 30 днів. Вигодовування молоком триває близько 5 місяців. Разом з ведмедицею і молодими ведмежатами – Лончаков іноді тримаються торішні – пестуна. Статевої зрілості ведмеді досягають на третій рік життя. Линяння раз на рік – починається у квітні – червні і триває більше двох місяців.
Шкідливим хижаком ведмедя вважати не можна: що наноситися їм збитки невеликий. Місцями він псує посіви вівса і кукурудзи, розоряє вулики бджіл, алі тільки при тривалій голодовці нападає на худорбу.
Крім бурого ведмедя, на півдні Далекого Сходу мешкає чорний ведмідь з блискучо-чорним забарвленням волосяного покриву і яскраво вираженим на грудях білим, рідше жовтим плямою у формі півмісяця. Величиною він помітно поступається бурому (довжина близько 150 див, ваги 100 кг). Їжу віддає переваги рослинну: горіхи, жолуді, трав‘янисті рослини, цибулини, ягоди, листя, рідше поїдає комах, молюсків, рибу, випадково – гризунів, падло. Добрі лазити по деревах; шкоди чорний ведмідь не приносити. Необхідна його охорона.
Білий ведмідь назв так за білу або жовтувате забарвлення волосяного покриву. Це дуже великий хижак Заполяр’я, важить до 700 кг. Білих ведмедів залишилося мало і видобуток їх заборонено.