Енотовидная собака

Автор: , 20 Авг 2010

Енотовидная собака

Єнотовидний собака – присадкувата тварина середньої величини (довжина 65 – 80 див) з пухнастим, відносно коротким хвостом (близько г / 3 довжини тіла). Вуха короткі, закруглені, ледве виступаючі з волосяного покриву. З боків голови волосся видовжені, утворюють «бакенбарди». Забарвлення буро-сіра з чорнуватим відтінком, черево жовто-буре. Від очей до вуха тягнуться широкі світлі смуги, щоки темні. Ця «маска» на морді, короткі лапи і загальний вигляд надають єнотоподібного собаку зовнішню схожість з американським єнотом-полоскун.

 

Рис. 81. Енотовидная собака.

Минулого поширення єнотоподібного собаки в СРСР обмежувалося Далеким Сходом, де вона гаялася в басейні річок Амуру і Уссурі.

Тепер цей звір поширений у багатьох районах нашої країни.
Селитися він по долинах річок, низинні, пологі схилах сопок, вважаючи за краще цибулі з чагарниками, переліски і світлі змішані ліси, уникає хвойної тайги. Нори копає рідко, і влаштовані смороду просто: завдовжки всього в 2, 5 м, з однією камерою і одним отнорком. Зазвичай же займає кинуті нори борсуків і лисиць. Корм різноманітний: гризуни, комахи, жаби, молюски, снулу риба, плоди дерев і чагарників, викиди моря, падло; нерідко розоряє гнізда птахів – качок, рябчиків, тетеруків, поїдаючи яйця і пташенят. У деяких районах впадає в зимовищ сон; зазвичай він короткочасного і переривається при настанні відлиг. Гонвфеврале – березні, вагітність триває 59 – 64 дні. Цуценят у посліді буває 6 – 8 (до 18), народяться смороду сліпими, у м’якої чорної вовни; прозрівають на 9 – 10-й день. В 2-тижневому віці щенята починають вилазити з нори, алі ходять на полювання з батьками тільки з 2-місячного віку, тобто з липня. У вересні – жовтні смороду стають самостійними, досягають до П-місячного віку статевої зрілості.
Линяння починається в лютому – березні і триває до кінця травня (у північних районах затягується до липня і навіть серпня). Вовна відростає з осені до грудня.
Єнот-полоскун трохи менше єнотоподібного собаки – довжина його 50 – 60 див. Ноги короткі, підошви голі й пальці рухливі. Голова широкий з загостреною мордою і стоячими вухами. Забарвлення волосяного покриву буро-сіра з темною брижами через чорних решт остевих волосся, на хвості 6 – 7 темних кілець. Морда біляста з «маскою», від носа до чола тягнеться вузька темна подоска.
Завезінь з Північної Америки і акліматизований в Азербайджані, Киргизії, Узбекистані, Білорусії, Дагестані, Краснодарському, Ставропольському і Приморському краях. Перш ніж з’їсти здобич, він полоще її у воді (звідси і назва цієї тварини). Линяння розпочинається в лютому. Вовна відростає восени (до листопаду).