Вовк

Автор: , 20 Авг 2010

ВовкВід схожих на нього собак – німецьких вівчарок – відрізняється широким чолом, вузькою передньою частиною морди і завжди опущеним хвостом. Розміри вовків дуже мінливі. Довжина тіла дорослих коливається від 105 до 160 див, ваги від 40 до 65 кг.
Поширений майже повсюдно. Численний у відкритих місцевостях і малосніжною лісах. У тайзі мешкає майже виключно по долинах річок, а в суцільних лісових масивах не водитися. У тундрі і у гірських районах здійснює правильні міграції.
Розмір шкоди, викликаної вовками, особливо великий восени, коли виходять виводки на полювання. Худорба, особливо вівці – головна їжа вовків; знищують смороду лосів, зайців, гусаків, їдять мишей і жаб.

Взимку нападають у селах на собак. На півдні вовка їдять падалицю груш і яблук, кавуни та дині.
Полюють вовка зазвичай у сутінки і вночі, переслідують видобуток поодинці або сім’ями. Щеняться раз на рік, у відкритому лігві, влаштованому в яру або густому чагарнику. Можуть рити нори, займають лисячі, борсукових або Суркова. Гони проходити в грудні – березні (залежно від кліматичних розумів) і через 63 – 65 днів народяться 4 – 6 цуценят. Підсисний період триває півтора місяця. Обидва запеклих носять вовченята видобуток до осені, поки в них молочні зуби не зміняться.
на постійні і смороді не почнуть полювати разом зі старими вовками. Вовк

Погодін вовченята (переяркі) і утворюється зграя з 10 – 12 звірів, іноді до 15.
Линяють ці хижаки два рази на рік: навесні, у залежності від клімату, з середини квітня до червня, і восени, з вересня до листопаду.
Вовка підлягають знищенню протягом всього долі всіма доступними способами.
Червоний вовк трохи менше звичайного: довжина його 100 – 110 див. Має дуже закруглені вуха. Забарвлення волосяного черево світліше спини. Дуже рідкісний. Зустрічається в горах Тянь-Шаню, Східного Паміру, Алтаю, Танну-оли, у Прибайкалля, Забайкалля, на південних схилах Яблоново і Станового хребтів і в Уссурійському краї. Мешкає в горах, де полює за дикими копитними. Спосіб життя майже невідомий.
Шакал також підлягає винищенню. Він розповсюджений на Кавказі, в Азербайджані та Грузії, Передкавказзя, на південно-заході Туркменії, у передгір’ях Таджикистану, у долині Аму-Дар’ї і у середній течії Сирдар’ї.