Гуменник

Автор: , 24 Авг 2012

Весняне полювання дорога кожному мисливцю, особливо міському любителю, як довгоочікуване свято зустрічі з оживаючої природою. Це найяскравіша і запам'ятовується пора. Одні вважають за краще весняне полювання на ведмедя, інші – на глухаря або тетерука, треті готуються до гусячим перельотів, підфарбовуючи профілю.

Весняне полювання на пернату дичину відкрита від Сегежа і нижче з 30 квітня по 10 травня, вище Сегежа – з 9 по 18 травня. 18 травня – день закриття полювання. У Олонецькій районі – з 30 квітня по 9 травня. 5 травня був день спокою птиці, коли полювання було заборонено. У цьому році на гусячу полювання в Олонецький район, як ніколи, з'їхалося велика кількість мисливців, серед них багато було іноземців. Але, на жаль, гусей прилетіло менше, ніж зазвичай. Орнітологи кажуть, що гуси затрималися в Ленінградській області. Це білолобий і гуменник, переважні види гусей (інші види порівняно нечисленні), які пролітають через територію нашої республіки.
Вже кілька років завдяки створеній зоні спокою на Олонецький полях гуси там відпочивають, годуються, відчувають себе в безпеці. А при перельоті гусей є хороша можливість для проведення полювання. У Ладве, де відсутня подібна зона спокою, 1 травня на полях сиділо більше тисячі гусей. Однак як тільки почалося полювання, птах з полів знялася й полетіла. Полювання, на жаль, виявилася безуспішною, але благополучній для гусей. Гусак дуже принадний мисливський трофей, але добути його нелегко.
Календар зацікавився таким видом гусака, як гуменник. У Карелії гуси представлені вісьмома видами, але гніздиться тут тільки один – гуменник. Це найбільший гусак нашої фауни. Крім розмірів відрізняється одноманітним сірувато-бурою забарвленням, білим черевцем, жовтими ногами і чорним дзьобом з жовтою або рожевою перев'язом. Голос грубий, гогочущій і досить різноманітний. Вага самців навесні досягає 3,5 кг, самок 3,2-4,3 кг. Як і всі, гуси – громадська і вельми обережна птиця. Політ сильний і рівний. Під час весняної та осінньої міграції летить як вдень, так і вночі. Навесні летить зграями від 5-10 до 30-60 штук, кутом або шеренгою (рідше), причому передові гуси весь час міняються місцями. У зграї завжди є сторож, який, подавши сигнал тривоги, першим злітає при небезпеці, захоплюючи за собою інших птахів. Гуменники прилітають з першими проблисками весни на снігу.
У Карелії, особливо в Олонецькій районі та Прібеломорье, гуси у великій кількості зустрічаються під час весняних і осінніх міграцій. У найбільш кормних місцях вони затримуються на кілька днів, утворюючи досить значні скупчення, що складаються з декількох пролітних зграй. В останніх числах травня проліт гусей закінчується, і в подальшому на території Карелії зустрічаються лише окремі гуменники, які залишаються тут на гніздування. (Зімін Б.В., Івантер Е.В. Птахи).
Для свого проживання вони обирають глухі лісові озера з топки зарослими берегами або, рідше, осокові болота з ділянками чистої води. Гніздяться окремими парами на березі або на плаваючих острівцях очерету. Гнізда вистилають мохом, рослинної дрантям болотних рослин, а краю лотка – пухом гуски. Все це являє собою досить високу рихлу купу. У першій половині травня самка відкладає 3-6 яєць і насиджує їх одна близько 28-30 днів. Самець стереже гніздо поблизу. Яйця важать 107-134 г і мають ніжно-палевий колір шкаралупи.
Молоді піднімаються на крило в середині або в кінці серпня, сусідні виводки з'єднуються поступово в невеликі зграї. Харчуються виключно зеленими частинами рослин, особливо лохиною. Восени годуються переважно зернами культурних злаків. З середини вересня починається осінній відліт, проліт гусей триває до кінця жовтня. Зимують на морських узбережжях Західної Європи і в Південно-Східному Китаї. Птах дуже обережна і рідко підпускає мисливця на постріл.