Птицы – тетерев

Автор: , 24 Авг 2012

Птахи - Тетерів - Пітерський Мисливець, сайт про полювання, форуми мисливство, зброя, риболовля, собаки, патрони, тварини, електронна бібліотека, література, книги по полюванню, рецепти мисливської кухні, фото, голоси птахів, магазини петербурга, каталог посилань, карти

Звичайний тетерук широко поширений майже у всіх лісових районах наших держав і добре знайомий як мисливцям-спортсменам, так і промисловим мисливцям.
Тетерів відноситься до загону курячих, підряду власне курячих, сімейству тетерячих, родом білі куріпки.
Тетерева-самця місцеві мисливці називають чорниш, півень-польовик, березовик, косач і польнік. Самку-тетерку – тетеря, Ластівка, Полюшко, маракушка, Рябушко та польнюшка.
Тетерів-самець і розміром і забарвленням сильно відрізняється від тетерки. Середня вага косача досягає 1200-1300 грамів, у той час як тетерка важить 800-1000 грамів. Півень має блискуче чорне оперення з синювато-металевим відливом, над очима у нього м'ясисті червоні брови, дзьоб чорний, ноги темні, на пальцях мається рогова бахрома, подкрилья і пір'я подхвостья білі, крайні кермові пір'я хвоста різко зігнуті в сторони, від чого хвіст півня нагадує ліру. Тетерка забарвлена в строкаті тони, в яких переважають руді, бурі і чорні кольори; над очима брови значно менш ясно виражені, ніж у півня, хвіст короткий і не має лірообразной зігнутими.
Улюбленими місцями проживання тетеревів є невеликі змішані ліси, що перемежовуються полями, що буяють кущами і підліском, заростями папороті і обширними ягідниками, переважно малиною, брусницею, чорницею та журавлиною. Основним кормом дорослих тетеревів влітку і восени служать ягоди, меншоюПтахи - Тетерів - Пітерський Мисливець, сайт про полювання, форуми мисливство, зброя, риболовля, собаки, патрони, тварини, електронна бібліотека, література, книги по полюванню, рецепти мисливської кухні, фото, голоси птахів, магазини петербурга, каталог посилань, карти ступеня – насіння диких трав і комахи.
Взимку тетерева харчуються головним чином ягодами ялівцю, сережками, нирками і пагонами беріз та вільхи. Молоді тетеревята в перший період свого життя харчуються, в основному, комахами і лише поступово переходять на харчування ягодами.
У великих лісових масивах з переважанням великого лісу і в тайзі тетерева зустрічаються набагато рідше, ніж у молодих острівних лісах. Улюблене місце проживання тетеревів – дрібний березовий ліс, що чергується з хлібними полями.
Взимку птаха тримаються зграями, які досягають іноді декількох сотень штук. На початку зими тетерячі зграї бувають змішаними, з переважанням в них птахів.
Вранці та до кінця дня тетерева зграями підіймаються на берези і годуються суржиком, молодими пагонами і нирками. Птахи з великою спритністю зривають гілочки своїми міцними носами, іноді свешіваясь для цього вниз головою і міцно тримаючись лапами за гілки.
На вечірній зорі, погодувати, тетерева прямо з беріз падають у сніг, пробивають його своєю вагою і, утворивши вхідний отвір, так звану лунку, ночують, глибоко зарившись в снігу. У разі небезпеки тетерева з шумом пробивають сніг і, оточені сніжним каскадом, вилітають на поверхню, утворюючи в снігу Другий вихідний отвір, з боків якого ясно видно відбитки махового пір'я крила.
Птахи - Тетерів - Пітерський Мисливець, сайт про полювання, форуми мисливство, зброя, риболовля, собаки, патрони, тварини, електронна бібліотека, література, книги по полюванню, рецепти мисливської кухні, фото, голоси птахів, магазини петербурга, каталог посилань, картиВ кінці зими тетерки відокремлюються від зграї і ведуть життя окремо від косачів. У березні, як тільки стане пригрівати сонце, тетеруки люблять вилітати на лісові галявини або галявини і там, сидячи на деревах, починають бурмотіти – це є як би передоднем весняного струму.
В кінці березня і в квітні, з настанням весни, Тетерів-ва співають всі азартніше – спочатку тільки на деревах, а в подальшому, спускаючись на землю, збираються на улюблених галявинах – на то